V Mostě připravují vyhlášku, která zakáže posedávání na zídkách a schodech

V Mostě začne do konce září platit zákaz posedávání na schodech, zídkách a chodnících na veřejných místech. Za porušení vyhlášky mohou strážníci udělit pokutu až 1000 korun. Město se tak připojilo k sousednímu Litvínovu a Duchcovu, kde už podobné nařízení mají. Radnice si od toho slibuje větší klid na ulicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sedm schodů - sedm dní v týdnu

Sedm schodů - sedm dní v týdnu | Foto: Irena Šarounová

„Co bych na to řekl, neměli by tam sedět, protože to se nedělá. Když chtějí chlastat, jsou na to hospody,“ myslí si pan Miroslav o lidech, kteří často u bloku 100 v Mostě vysedávají na zídkách anebo v průchodech a popíjejí alkohol.

Nelíbí se to ani ostatním místním obyvatelům, a proto město vyslyšelo jejich stížnosti a schválilo vyhlášku.

„Reagujeme na podněty občanů. Skutečně je to problém, a protože tady není žádný nástroj, kterým by bylo možné tohle jednání regulovat, tak proto jdeme cestou vyhlášky. Inspirovali jsme se u vedlejšího Litvínova, kde vyhlášku mají a přináší kýžený úspěch,“ upozorňuje primátor Mostu za Severočechy Most Jan Paparega.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Mostě připravují vyhlášku, která zakáže posedávání na zídkách a schodech

Může se ale stát, že se na zídku posadí například senior, který půjde s těžkými taškami z obchodu. Strážníci by proto k porušování vyhlášky měli přistupovat citlivě.

„Když půjde paní s nákupem a bude si chtít odpočinout, tak samozřejmě strážník nebude tuto ženu postihovat. Když se bude jednat o skupinku dětí, tak strážníci děti napomenou a z místa je vykážou,“ vysvětluje mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová.

V případě porušení vyhlášky může strážník na místě udělit pokutu až do výše jednoho tisíce korun. Zákaz vysedávání na zídkách, chodnících a patnících vítají i neziskové organizace.

Například představitelé obecně prospěšné společnosti K srdci klíč, která se v Mostě stará o bezdomovce, jsou toho názoru, že vyhláška je jediným způsobem, jak na některých místech ve městě zjednat pořádek.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme