Pět týdnů po výbuchu v Unipetrolu není jasná příčina havárie

Pět týdnů po výbuchu v Unipetrolu v Litvínově je policejní vyšetřování stále na začátku. Zatím není jasné, co havárii způsobilo. Znám není ani rozsah škod. Policisté teď dokončují šetření přímo v areálu chemických závodů a soustřeďují se na znalecké posudky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V areálu chemičky Unipetrol od rána hoří

V areálu chemičky Unipetrol od rána hoří | Foto: Jan Bachorík

Podle generálního ředitele společnosti Unipetrol Marka Switajewského ještě policisté zaměstnancům firmy nezpřístupnili všechna místa související s havárií:

„Rozsah škod zatím není znám. Také nemáme přístup ke všem zařízením.“

Průběžné výsledky z vyšetřování havárie zatím policisté tají. Prozradili jen, že havárii prošetřují jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti.

Vytvořen byl speciální vyšetřovací tým s názvem Výbuch. Je v něm 13 členů hasičského sboru a policie. Vyšetřovatelé už vyslechli desítky svědků, zatím ale nikoho neobvinili.

Šetření podle odhadů potrvá ještě několik měsíců. „Byly zajištěny desítky stop počínaje matkami a šrouby a konče několikasetkilovými kovovými potrubími nebo celky, které budou dále podrobeny znaleckému zkoumání,“ dodal policejní vyšetřovatel Jiří Vopravil.

Policisté museli dokonce absolvovat dvoudenní školení o výrobě propylenu, aby vůbec mohli celou věc vyšetřit. „Pro laika je to hodně složité,“ poznamenal Vopravil.

K havárii a následným výbuchům došlo 13. srpna na etylenové jednotce uvnitř chemických závodů. Tři lidé byli zraněni.

Podle vedoucího mosteckého policejního ředitelství Jiřího Volprechta na místě zasahovaly stovky mužů: „Celkem se od čtvrtka do pondělního rána vystřídalo 287 policistů.“

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme