Povodí Odry začalo kvůli přehradě s průzkumnými vrty v Nových Heřminovech

V Nových Heřminovech na Bruntálsku po čase znovu ožilo téma přehrady. Povodí Odry totiž zahájilo další fázi příprav na stavbu nádrže, která má vesnici částečně zaplavit a díky tomu ochránit město Krnov a další obce před velkou vodou. Do Heřminov poslal podnik odborníky, kteří pomocí sond a vrtů začali zkoumat tamní podloží. Obec se brání a geologům zakázala vstup na své pozemky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Nových Heřminovech na Bruntálsku začala demolice prvního domu kvůli přehradě

V Nových Heřminovech na Bruntálsku začala demolice prvního domu kvůli přehradě | Foto: Filip Jandourek

Průzkumných vrtů vzniklo v Nových Heřminovech od konce září asi 50. Budoucím projektantům mají ukázat, jak kvalitní je v obci podloží a jak vysoká je hladina spodní vody.

Obec ale podle nezávislého starosty Ludvíka Drobného o žádné takové informace nestojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Nových Heřminovech po čase znovu ožilo téma přehrady. Na místě natáčela Kateřina Daňková

„Nic se na naší argumentaci nemění. My stále dokola opakujeme, že existuje jiné řešení než přehrada,“ říká starosta.

Přehradu už místní navíc odmítli i v referendu a každoročně pořádají protestní akce. Bojí se, že z poklidné vesnice v údolí zbyde jen torzo. Třeba pan Jiří už něco podobného dokonce zažil.

„Vím, co to je stavba přehrady, už jsem byl jednou vystěhován ze Slezské Harty. Takže my tady budeme nesmírně krutě biti a věřím tomu, že někteří lidé to nepřežijí,“ popisuje.

Už není cesty zpět, tvrdí ředitel povodí

Povodí Odry ale obavy mírní a obci nabízí kompenzace v hodnotě stovek milionů korun. Protesty jsou podle generálního ředitele podniku Jiřího Pagáče už zbytečné. Přehrada se stejně bude stavět.

„Stát už do toho investoval strašné peníze. Vykoupili jsme pozemky za nějakých 450 milionů korun plus další peníze na přípravu této akce, takže tady už není cesty zpět,“ upozorňuje Pagáč.

Povodí momentálně patří 96 procent pozemků pod přehradou a začalo i s demolicí některých budov. Stavbu nádrže už tak prý nezastaví ani neupravený územní plán vesnice. Začít by se mohlo už v roce 2020.

Nové Heřminovy | Foto: Český rozhlas

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme