U biatlonového areálu za Novým Městem na Moravě vzniká obří zásobník na sníh

Jen kousek od biatlonového areálu za Novým Městem na Moravě vzniká obří zásobník na sníh. V jámě o rozloze větší než fotbalové hřiště by měl sníh vydržet po celý rok. Díky tomu by ho mělo být pro závody dost i v případě nepřízně počasí. Stavba, která je svého druhu v České republice první, by měla být hotová do zimy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kácení stromů nedaleko biatlonového areálu u Nového Města na Moravě. Na tomto místě bude v budoucnu obří zásobník sněhu

Kácení stromů nedaleko biatlonového areálu u Nového Města na Moravě. Na tomto místě bude v budoucnu obří zásobník sněhu | Foto: Michal Malý

Zásobník vzniká na úpatí Harusova kopce v místě zvaném „Na Americe“. Je to blízko závodního areálu a také se jedná o jedno z nejchladnějších míst v okolí.

Sníh bude ve velké díře. Ta zabere plochu větší než fotbalové hřiště, hluboká by měla být kolem osmi metrů.

Spodek sněžného depa se bude mírně svažovat, na dně bude štěrk a na něm zámková dlažba. „To je proto, aby ten sníh, respektive ta voda mohla při tání odtékat do podloží a dál do přilehlého potůčku,“ popsal správce zasněžování Karel Klapač.

Přehrát

00:00 / 00:00

U Nového Města na Moravě, na místě, kde vzniká obří zásobník sněhu, natáčel redaktor Michal Malý

V poslední době bylo na Harusově kopci slyšet hlavně motorové pily dělníků, kteří na místě budoucího zásobníku káceli les. Až bude jáma hotová, budou tady hučet sněžná děla. Právě ona by měla díru o rozloze větší než fotbalové hřiště a hloubce asi osm metrů naplnit sněhem.

Bílou hmotu pak ujezdí rolby, načež se vše zakryje speciální plachtou. Takto by tu měl sníh vydržet přes celé léto.

„Předpokládaný úbytek je asi 30 procent, to znamená, že by nám tady mělo asi 40 tisíc kubíků sněhu zbýt,“ uvedl Klapač s tím, že toto množství by mělo stačit na tratě i na stadion.

Stavba by měla být hotová do zimy. Během ní tu musejí udělat zásoby sněhu na biatlonový světový pohár, který se v Novém Městě pojede v příštím roce.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme