Obyvatele Blatna na Lounsku čeká už za pár měsíců začátek průzkumu lokality Čertovka

Do roku 2025 musí Správa úložišť radioaktivního odpadu stanovit finální lokalitu pro stavbu hlubinného úložiště. Ve hře je sedm míst v České republice, mezi nimi i Čertovka u Blatna na Lounsku. Odborníci tam začnou na jaře příštího roku s průzkumem. Jak bude vypadat, přiblížili v neděli všem zájemcům v kulturním domě v Blatně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čertovka u Blatna na Lounsku je jednou z lokalit, kde možná v budoucnu vznikne hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Odborníci představili místním, jak budou vypadat průzkumné práce

Čertovka u Blatna na Lounsku je jednou z lokalit, kde možná v budoucnu vznikne hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Odborníci představili místním, jak budou vypadat průzkumné práce | Foto: Lucie Valášková

Pan Jaroslav Vintr přijel ze Žihle, která leží jen nedaleko od Blatna. Dovede si prý představit, že by v lokalitě Čertovka úložiště radioaktivního odpadu vzniklo.

„V současné době je uhlí, je ropa, je všechno. Ale to bude otázka a řešení pro následující generace. Jednou třeba bude zdrojem elektřiny opravdu jenom ten atom nebo vítr a sluníčko. Ale do budoucna by se to mělo řešit, takže já bych s tím souhlasil,“ uvažuje.

Josef Urík ze Správy úložiště radioaktivního odpadu zájemcům vysvětluje, jak bude v příštím roce ve vybraných lokalitách probíhat geofyzikální průzkum.

„Cílem je seznámit lidi s postupem prací v terénu. Ukázat jim, jaký to na ně bude mít dopad a jakým způsobem to ovlivní jejich život. Geologické mapování, geofyzikální průzkumy a geochemické průzkumy budou probíhat mimo intravilán obcí a nebude je to žádným způsobem zatěžovat. Jedná se celkový sběr dat, který bude popisovat oblast z geologického hlediska,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatele Blatna na Lounsku čeká už za pár měsíců začátek průzkumu lokality Čertovka

Jeho kolega Marek Vencl zase představuje tu část průzkumu, která se bude zabývat hydrogeologií. Před ním stojí nádoba plná písku a v ní jsou ustřižené plastové lahve s vodou.

„Lahve představují jednotlivé typy vod a my jsme na nich jednoduchým přístrojem schopni měřit chemismus. Lidé tak mají šanci vidět, kdy jednoduchým přístrojem, kterému se říká multimetr, měříme základní parametry podzemních vod, ať už je to PH, konduktivita, mineralizace, teplota a podobně,“ ukazuje.

Hydrogeologický průzkum bude nedílnou a důležitou součástí výběru vhodné lokality. „Jedním z vylučujících kritérií můžou být významné akumulace podzemních vod. Je proto potřeba prověřit ten stav a chemismus, jaký je na lokalitě,“ upozorňuje Vencl.

Výsledky z jednotlivých lokalit pak odborníci porovnají a do konce roku 2017 by chtěli stanovit čtyři lokality, kde bude pokračovat další etapa průzkumu, a to v podobě vrtů hlubokých 500 až 1000 metrů.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme