Praha by mohla podle primátorky žádat náhradu škody v kauze opencard

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dnes svědčila v kauze opencard. Rozhodnutí obžalovaných radních a úředníků prodloužit smlouvy s provozovatelskou firmou Haguess považuje za špatná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard (ilustrační foto)

Opencard (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zároveň naznačila, že skuteční původci údajných až stamilionových škod možná spravedlnosti zatím unikají.

„Prověřujeme možnost, že by se Praha mohla dožadovat náhrady škody v civilním procesu. Tato škoda jde ještě dál, jde ještě do období autorů tohoto projektu,“ tvrdí Krnáčová.

Krnáčová zároveň připustila, že by město mohlo žalovat servisní společnost karty opencard, tedy eMoneyServices. Firma podle ní opakovaně sabotovala provoz karty.

„Dle vyjádření kolegů z Operátora Opencard (společnost založená Prahou pro správu karty, pozn. red.) je zabudováno několik nástrojů, jimiž může způsobovat eMoneyServices na dálku, že dojde k výpadku toho systému. V průběhu léta nám vypadl internetový systém nákupu kuponů a podruhé se to stalo asi před měsícem,“ uvedla u soudu primátorka.

Firma eMoneyServices, které soud předběžným opatřením přikázal spolupráci s hlavním městem, ale v minulosti obvinění ze sabotáže popřela. Také současná vyjádření primátorky mluvčí eMoneyServices Martin Opatrný odmítá.

„Paní primátorka tomu systému nerozumí, nebo dostává špatné informace, v rámci systému opencard jsou namontovány takzvané bezpečnostní certifikáty už od roku 2007, to znamená obviňovat společnost eMoneyServices z toho, že by záměrně poškozovala systém, je prachobyčejné nactiutrhání,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí.

Státní zástupkyně tvrdí, že deset bývalých radních, včetně tehdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09), v dubnu 2012 neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když při hlasování ohledně opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv.

Praze tak prý způsobili škodu nejméně 24,9 milionu korun. Radní vinu odmítají s tím, že v dané situaci nemohli kvůli licenčním smlouvám postupovat jinak. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže jim hrozí dva až osm let vězení.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme