Cesta k Pravčické bráně bude bezpečnější, správa parku buduje novou stezku

Důstojnou a hlavně bezpečnou cestu k Pravčické bráně začala budovat Správa národního parku České Švýcarsko. Celkem 150 tisíc lidí se dosud každý rok muselo vejít na úzkou silnici bez chodníku za obcí Hřensko. Čekal je tak nepříjemný pochod mezi auty a motorkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká Pravčická brána

Velká Pravčická brána | Foto: Aleš Pátek

V nejkritičtějším úseku silnice řidiči často nedodržují povinnou padesátku a turisté musí kličkovat ze strany na stranu, aby byli lépe vidět.

„Chodníček by tu byl super. Takhle se musí přecházet, není tu ani přechod pro chodce. Není to prostě ideální,“ popisuje Dominik Mariník, který má s sebou navíc pět psů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cesta k Pravčické bráně bude bezpečnější. O budování nové stezky se zajímala Iva Zítková

„Je to hodně ošklivé místo. Musíte tady přecházet a není vidět vůbec nic,“ potvrzuje i Tomáš Salov, mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko.

Už léta mu e-mailovou i dopisní schránku plní stížnosti právě na nebezpečný úsek cesty k Pravčické bráně. Teď by se situace měla změnit. Na lesní cestu k největšímu skalnímu turisty přivede nová čtyřkilometrová stezka vedoucí podél silnice.

„Svým způsobem by se tu dalo jít husím pochodem vedle silnice už teď, ale to je z hlediska tak významného cíle, jako je Pravčická brána, zcela nedostačující. Takže ta stezka se musí rozšířit minimálně o metr. Ustoupí kvůli tomu i skála v délce asi třiceti metrů,“ popisuje Salov.

S odsekáváním skal se začne během následujících týdnů. Už teď dělníci odstraňují z budoucí stezky popadané větve a nálety. Celá cesta by měla být hotová na jaře příštího roku tak, aby byla připravená na novou turistickou sezonu.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme