Pražští zastupitelé ruší všechny herny, povolena zůstane jen stovka kasin

Z Prahy zmizí všechny herny. Umožní to novela vyhlášky o hazardu, kterou dnes schválili zastupitelé hlavního města. V provozu tak v metropoli zůstane jen 101 podniků, které budou označené jako kasina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jejich seznam novela vyhlášky omezující hazard v Praze přesně stanovuje. Nemělo by se tak stát, že se ze stávajících heren stanou kasina.

Zrušeno bude 212 heren. Zastupitelé rovněž odhlasovali kompletní zákaz hazardu včetně kasin v Praze 4.

Návrh předložený primátorkou Adrianou Krnáčovou z hnutí ANO původně počítal pouze s omezením počtu heren o necelou stovku na 215 provozoven. Zastupitelé její předlohu prostřednictvím pozměňovacích návrhů zásadně upravili.

Novela bude platit od 1. ledna příštího roku, poté už nebudou vydávány a prodlužovány hernám licence. Rušení provozoven má být postupné.

Schválení materiálu předcházela několikahodinová diskuse. Při ní zastupitelé nejen vznášeli protinávrhy, ale zároveň kritizovali primátorku Krnáčovou. Opoziční zastupitel Tomáš Jílek z TOP 09 řekl, že pokud nebude schválena jí předložená verze, měla by rezignovat. Předseda pražské ODS Filip Humplík pak její odvolání navrhl. Zastupitelé návrh neschválili.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724 kusů. To tehdy vedlo k nárůstu počtu takzvaných videoloterijních terminálů, které město zakázat nemohlo. Počet heren se snižoval i v následujících letech.

Jednání o koalici v Praze se komplikuje, ČSSD už dohodu s TOP 09 a ODS nechce

Číst článek

ČTK, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme