Policisté v Moravskoslezském kraji varují před novými syntetickými drogami

Alkohol a tabák zůstávají v Česku nejrozšířenějšími drogami, vyplývá z aktuální výroční zprávy o drogové scéně. Objevují se ale i jiné problémy, třeba stále nové syntetické drogy. Zkušenosti s jejich uživateli už mají například policisté na severu Moravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky. Ilustrační foto

Léky. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle policistů těmto látkám propadají čím dál tím mladší narkomané. Tabletky s drogou přitom navíc začínají působit pomaleji, a proto u nich hrozí předávkování.

„Mělo by se tomu zamezit, je to nebezpečné. A došlo to tak daleko, že došlo ke smrti. Bohužel,“ říká dojatě muž, kterému drogy vzaly život syna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizika spojená s novými syntetickými dragami se zajímala Andrea Čánová

V kraji se přitom objevují stále nové syntetické drogy. Je jich tolik, že z hlavy je nevyjmenují ani špičkoví odborníci

„Chemická látka se svými deriváty, to je nekonečná řada. Názvů je kvantum,“ přiznává přednosta ostravského Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček.

Syntetické drogy mají pomalejší nástup, a v tom je největší riziko, 14letý student na taneční party spolkne tabletku, nic se neděje, a tak si dá další,

Jednou z takových drog je tzv. růžové esko, tabletka ve tvaru trojúhelníku s vyrytým písmenem S.

„Má ale opožděný nástup. Může pak vést k poškození ledvin, lidé mohou zemřít. Máme záchyt , to znamená, už jsme se s tím setkali,“ poznamenává Dvořáček.

Policisté proto spustili masívní kampaň s názvem Bereš? Zemřeš!, mnoho materiálů vytiskli i v polštině a dají je do škol ve slezském příhraničí.

„Máme v řadách hodně policistů a policistek, kteří umějí spisovně polsky, umějí psát polsky, takže věřím, že tam nebudou chyby,“ říká krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme