V Praze přibudou další zóny placeného stání. Řidiči ročně zaplatí 600 až 1200 korun

Praha od 1. dubna příštího roku zavede další parkovací zóny. V městských částech, kde si lidé budou moci koupit kartu jen na okolí svého bydliště, by mělo roční parkování stát 600 korun. Tam, kde budou mít majitelé aut možnost parkování v celé městské části, zaplatí i dvojnásobek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha 2, parkování, ulice

Praha 2, parkování, ulice | Foto: Michaela Vydrová

Částku za parkování si zvolily samotné městské části podle toho, na jak velkém území se bude parkovat. Za celou městskou část zaplatí řidiči 1200 korun, parkovat pak budou moci kdekoli.

Pokud si městská část zvolila pouze určitý sektor na svém území, bude částka o polovinu nižší. Lidé si tak zaparkují jen u svého bydliště, ale nebudou moci například parkovat poblíž metra.

První zóny přibudou na Praze 5 v oblasti Újezdu a na Praze 6 v Bubenči a části Dejvic. Tyto lokality považuje magistrát za zkušební.

Hlavní vlna přijde na začátku května. Placené státní čeká řidiče na Jarově v Praze 3, v Nuslích a částech Podolí, Michle a Spořilova na Praze 4. V Praze 5 to pak bude Smíchov i Košíře a v Praze 6 přibudou k Dejvicím ještě části Vokovic a Veleslavína.

Parkovací místa se týkají ještě dvou městských částí – v Praze 8 to budou Karlín a Libeň a v Praze 9 Vysočany.

Celý připomínkový proces, než se politici definitivně rozhodli, kde budou placené zóny, trval poměrně dlouho. Magistrát nechal na městských částech, aby se samy rozhodly, na jak velkém území placená místa chtějí – jestli na celé části, nebo na vybraných sektorech.

Městské části si od nových zón slibují lepší dostupnost parkovacích míst pro své obyvatele.

Zóny placeného stání v Praze | Foto: Český rozhlas

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme