Praze bude zřejmě vládnout TOP 09 s podporou ODS a nezávislých

Na pražském magistrátu se rodí menšinová koalice v čele s TOP 09. Vládu by měla podpořit ODS a tři nezávislí zastupitelé. V radě kromě TOP 09 zasednou ještě zástupci Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) a pirátů. Politici se na tom dohodli při dnešním jednání na pražském magistrátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představa široké koalice na magistrátu má pro TOP 09, ANO, ODS, sociální demokraty i lidovce nepopiratelné kouzlo

Představa široké koalice na magistrátu má pro TOP 09, ANO, ODS, sociální demokraty i lidovce nepopiratelné kouzlo | Foto: Aktron / Wikimedia Commons

ODS není přímo součástí nově vznikající koalice kvůli postoji pirátů. Ti totiž s občanskými demokraty odmítají vládnout. Vadí jim prý údajné napojení strany na staré magistrátní korupční kauzy.

Koalice v čele s TOP 09 by měla v 65členném zastupitelstvu většinu 35 hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prahu zřejmě povede menšinová koalice TOP 09 s podporou ODS a nezávislých. Primátorem by mohl být Václav Novotný nebo Jiří Nouza (oba TOP 09), který byl hostem ČRo

Primátorské křeslo si nárokuje TOP 09. Vedení města by se tak mohl ujmout předseda zastupitelského klubu Václav Novotný. Ten je ale obžalovaný v kauze Opencard. Pokud to bude koaličním partnerům vadit, mohl by se stát primátorem zastupitel Jiří Nouza ze stejné strany.

„Společně s kolegou Novotným jsme prošli dlouhou cestu, oba si myslíme, že i ten druhý může to místo zastávat velmi kvalitně. A myslím si, že v závěru jednání se domluvíme na tom, kdo to bude,“ řekl Nouza ČRo.

Připomněl, že dnes byly projednány výsledky pracovních skupin k jednotlivým tématům. „Protože jsme zaregistrovali některé třecí plochy, sejdou se pracovní skupiny ještě tento týden,“ uvedl.

„Je tam určitá třecí plocha v oblasti funkce institutu plánování rozvoje města, v oblasti dopravy, v oblasti majetku problémy nejsou, snad kromě debaty kolem tendru na svoz odpadu. Nicméně tam je odpovědnost, kterou si bude muset splnit současná dosluhující rada,“ vysvětlil.

Pokud se nově vznikající koalici podaří uzavřít dohodu do příštího jednání zastupitelstva - tedy do 28. ledna - mohlo by být odvoláno současné vedení Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou z hnutí ANO a zároveň zvoleno nové vedení Prahy.

V Praze vládla po volbách v říjnu 2014 koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Ta se ale na konci loňského října po jednání zastupitelstva rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních, a to nejen hlasy opozice, ale i tehdejší koalice. Od té doby vládne Praze sedmičlenná rada a jednotlivé strany vyjednávají o podobě nové koalice.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme