Nezávislí zastupitelé odmítli vstoupit do nově vznikající pražské koalice

Nová pražská koalice v čele s TOP 09 nejspíš nevznikne. Tři zastupitelé z klubu Nezávislých v čele s bývalým primátorem Tomášem Hudečkem totiž ukončili jednání s ostatními stranami. Nově vznikající koalice je podle nich slabá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání pražského zastupitelstva

Jednání pražského zastupitelstva | Foto: Filip Jandourek

Ještě v pondělí klub Nezávislých tvrdil, že bude součástí nově vznikající koalice, teď ale tři zastupitelé v čele s Hudečkem změnili názor.

„Na žádných projektech, které nemůžou vydržet ani tři, čtyři, pět měsíců – a možná jsou tak i plánované – se podílet nechceme,“ řekl exprimátor.

„Potom, co se v parlamentu chystá a hledá se řešení, jak by ČSSD mohla na pražském magistrátu dát vale ANO, si myslím, že je načase, aby se přestalo předstírat, že se jedná o nějaké koalici. My v takovém předstírání žádnou další roli hrát nechceme a nebudeme,“ vysvětlil Hudeček.

TOP 09 chce jednat s ČSSD

Pro koaliční partnery je rozhodnutí Nezávislých překvapením. Vyjednávání o nové koalici to podle předsedy zastupitelského klubu TOP 09 Václava Novotného zásadně zkomplikovalo. Chtějí teď hledat potřebné hlasy u jiných stran, s výjimkou komunistů.

„Přemýšlíme o nějakých jiných variantách, jak projekt zase rozpohybovat, jak získat jiné partnery. Můžeme jednat jenom se sociální demokracií,“ řekl šéf klubu TOP 09 Václav Novotný.

Rada hl. m. Prahy, Václav Novotný | Foto: Filip Jandourek

ČSSD ale nic takového nepřipouští. „Zatím máme dohodu s hnutím ANO a tu nikdo nevypověděl, takže my vystupujeme jako dvojblok,“ reagoval předseda ČSSD v Praze Miloslav Ludvík.

Zklamaní jsou z jednání nezávislých zastupitelů i ve Straně zelených. „Když se podíváme do minulého volebního období, kde pan Hudeček udělal obdobné kotrmelce dva, tak mě to až tak nepřekvapuje. Byť nás to mrzí,“ uvedl pražský šéf SZ Petr Štěpánek.

Většinu teď nemá nikdo

Podle původního plánu měla TOP 09 vedení nad Prahou převzít na nejbližším jednání zastupitelstva 28. ledna. Spolu s ní měli novou koalici vytvořit Piráti a Trojkoalice, kterou tvoří KDU-ČSL, Strana zelených a Starostové a nezávislí. ODS by pak menšinovou radu podporovala při hlasování.

Novému koaličnímu projektu v čele s TOP 09 chybí bez nezávislých tři hlasy a v zastupitelstvu by tak neměl většinu. TOP 09 a ČSSD mají v 65členném zastupitelstvu dohromady 20 hlasů, pro případnou koalici by tak potřebovali další partnery. Trojkoalice se o nastalé situaci bude radit zítra dopoledne.

Zastupitelstvo hl. m. Prahy | Foto: Český rozhlas

Veronika Neprašová, mka, Filip Titlbach, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme