V Rokytské slati na Šumavě bylo ráno minus 32 stupně Celsia, počasí nutí řidiče k bdělosti

Jižní Čechy mají za sebou nejmrazivější noc za poslední čtyři roky. Nejvíc mrzlo v Rokytské slati na Šumavě, meteorologové tam zaznamenali teplotu minus 32 stupňů Celsia. Mráz panuje i v dalších částech kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ledovka, námraza, šípek

ledovka, námraza, šípek | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Na Březníku klesla teplota na minus 30 stupňů, na Horské Kvildě na minus 27," upřesnila Českému rozhlasu Markéta Augustinová z Českého hydrometeorologického ústavu.

"V nižších polohách bylo nejchladněji v Borkovicích na Veselsku, a to 20,5 stupně pod nulou, či v Byňově u Nových Hradů - minus 19 stupňů Celsia,“ doplnila.

Dosud nejnižší teplota na území Čech byla naměřena v roce 1929. V Litvínovicích u Českých Budějovic tehdy teplota klesla na minus 42,2 stupně.
Pramen: ČTK

Nejméně chladným místem v republice bylo pražské Klementinum, teplota se tam propadla na minus 5,7 stupně Celsia. V jiných částech Prahy ale mrzlo více. Například ve Kbelích bylo minus 14,7 stupně.

Pozor na silnicích!

Uježděná vrstva umrzlého sněhu krytá drtí je dnes na některých silnicích v Plzeňském kraji. Jsou to silnice, které silničáři nesolí. Kromě Šumavy mohou být tyto úseky místy po celém kraji, ve vyšších polohách na Tachovsku a severním Plzeňsku, i někde v lesních úsecích.

Na silnicích druhé a třetí třídy na Vysočině většinou leží vrstva ujetého a zledovatělého sněhu krytá posypem. Řidiči na nich musí podle silničářů stále věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Hlavní tahy včetně vysočinského úseku dálnice D1 jsou holé a vymrzlé a sjízdné bez omezení.

Moravskoslezský kraj trápí smog

V Moravskoslezském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach byl dnes ráno překročen na všech měřicích stanicích v regionu.

Na území Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka (bez Třinecka) zůstává v platnosti smogová situace. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme