Opencard by v Praze od poloviny roku měla nahradit čipová karta Lítačka

Problematickou kartu opencard by měla při jízdách v MHD v Praze nahradit nová čipová karta s názvem Lítačka. Od února magistrát spustí nový systém vydávání karet, od poloviny roku pak budou lidé jezdit na Lítačku. Na tiskové konferenci to dnes oznámila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard (ilustrační foto)

Opencard (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Systém je ale na rozdíl od předchozího náš. Můžeme ho kdykoli změnit, můžeme do něj zasáhnout. A v podstatě jsme to udělali proto, aby se neopakovala situace, abychom byli závislí na jednom dodavateli,“ popsala výhody nového systému Adriana Krnáčová.

„Všichni dodavatelé včetně dodavatelů systému samotného jsou vyměnitelní a nahraditelní,“ zdůraznila primátorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha testuje Lítačku, systém, který nahradí opencard. Informuje Jan Charvát

Podle ní je už Lítačka v testovacím provozu. Prodávat by se měla začít v únoru a Pražané by na ni mohli přejít od poloviny roku. Přechod má být velmi jednoduchý a snadný.

Novou Lítačku bude jednodušší získat přes internet, říká Václav Strnad z městské společnosti Operátor Opencard.

„Nyní, když chcete novou opencard, musíte fyzicky přijít na naše přepážky do Škodova paláce. My chceme většinu tohoto přesunout na on-line. To znamená, bude si moci o kartu zažádat on-line. Tak, jak je to běžné v jiných systémech, v jiných krajích.“

Opoziční TOP 09 nebere plány Krnáčové ohledně karty Lítačka vážně. TOP 09 i opoziční ODS vadí to, že primátorka projekt připravovala potají, aniž informovala zastupitelstvo.

EMS zvažuje arbitráž

Držitel práv ke kartě opencard, společnost eMoney Services má podezření, že hlavní město zneužilo její data při přípravě nové karty. Mluvčí firmy Martin Opatrný dnes Českému rozhlasu řekl, že lítačka je plagiát opencard natřený nazeleno.

„Praha okopírovala nebo opsala některé součásti systému opencard, zkopírovala některé postupy, zkopírovala naše know-how, což je samozřejmě v rozporu s uzavřenými licenčními smlouvami a zcela v rozporu s autorským zákonem,“ řekl Opatrný.

Za devítiletý provoz opencard zaplatilo město více než 1,5 miliardy korun. Praha se také s EMS soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma zvažuje, že se bude bránit mezinárodní arbitráží.

„Nějaký nový systém rozhodně nevyřeší dluhy, které Praha má, nevyřeší nařízenou kontrolu soudem nebo exekutorem a nevyřeší ani to, jakým způsobem se budou dlouhodobě odbavovat cestující MHD,“ dodal Opatrný.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme