Zrušte vyhlášky zakazující posedávání na zídkách, žádá ombudsmanka. Radnice se brání

Veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové se nelíbí vyhlášky zakazující vysedávání na schodech a zídkách na veřejnosti. V některých městech, hlavně na severu Čech, vyhlášky platí už několik let. Podle vedení radnic pomáhají zachovat veřejný pořádek. Města je schválila kvůli mnoha stížnostem na hluk, nepořádek a vandalismus a rušit je rozhodně neplánují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zídky, na kterých v Mostě nová vyhláška zakazuje posedávání

Zídky, na kterých v Mostě nová vyhláška zakazuje posedávání | Foto: Jan Beneš

„Já bych to nechal na městu,“ reaguje Ivan Klein z Litvínova na žádost veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, aby Ústavní soud zrušil vyhlášku týkající se posedávání na zídkách a schodech na veřejnosti.

Proti je i mladá maminka Jana Bergová. „Pořád je lepší, že tady nikde nevysedávají lidi. Jestli chce Litvínov čisto, tak by si měl za tím stát,“ míní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ombudsmanka chce zrušit vyhlášky zakazující posedávání na zídkách. Reakci radnic zjišťoval Jan Beneš

V Litvínově schválili vyhlášku už před šesti lety, v roce 2013 pak město vyhlášku mírně upravilo. Starostce z hnutí ANO Kamile Bláhové se postoj ombudsmanky nelíbí.

„My s jejím názorem nejsme ztotožněni. Dokonce i ministerstvo vnitra, když jsme vyhlášku vydávali, ji nespatřilo jako protizákonnou,“ připomíná starostka.

Podle Davida Slováčka z kanceláře veřejné ochránkyně práv je vyhláška zbytečná a diskriminující.

„Že se občané brání proti vandalům, proti podnapilým osobám hlučícím třeba před hospodami, to všechno dnes pokrývá přestupkový zákon. Je to porušování nočního klidu, jsou to přestupky proti majetku, a tudíž zavádět nový přestupek, že se někdo někam posadí, podle mého názoru oklešťuje práva a svobody nás všech,“ argumentuje Slováček.

Varnsdorf jako Půlnoční království?

Postoj ombudsmanky vyvolal vlnu kritiky i na dalších radnicích, kde vyhlášku schválili. Například v Mostě, kam má Anna Šabatová přijet počátkem března, chtějí dokázat, že vyhláška má své opodstatnění.

„Myslím, že až paní ombudsmanka zjistí a uvidí ty podmínky, které můžeme napasovat na Most nebo na Litvínov, tak sama uzná, že vhodnost této vyhlášky je na místě,“ věří primátor za hnutí Severočeši Most Jan Paparega.

Do Varnsdorfu na Děčínsku poslala Anna Šabatová dopis, ve kterém město přirovnává k Půlnočnímu království z pohádky Pyšná princezna. Proti tomu se ohrazuje starosta města za hnutí ANO Jaroslav Horáček.

„Paní Šabatovou jsem k nám několikrát zval. Nabízel jsem jí, že může v té lokalitě strávit nějaký čas a uvidí neustálý pohyb těch lidí, jak to tam je, jak to tam funguje.“

Kdyby tu žila, mluvila by jinak, vzkazují ombudmance místní

Podle místostarosty Varnsdorfu z hnutí ANO Josefa Hambálka vyhláška splnila svůj účel, a to hlavně na problémovém sídlišti Kovářská.

„Shromažďovaly se tam skupiny, které dělaly opravdu jen nepořádek, pily alkohol na veřejnosti. Situace se od té doby, co vyhláška platí, velmi uklidnila a myslím, že paní Šabatová velmi ustřelila a vůbec neví, do jakého problému se pustila,“ říká Hambálek.

S tím souhlasí i pan Miroslav z Varnsdorfu. „Ona tady nežije. Kdyby tady žila, mezi těmi lidmi, tak bude mluvit úplně o něčem jiném,“ je přesvědčený.

Jestli města budou muset vyhlášku zrušit anebo upravit, teď záleží na Ústavním soudu, který se bude věcí zabývat.

ČRo, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme