Aktivisté odmítají opustit pražské centrum Klinika, i když jim smlouva vypršela

Dneškem aktivistům končí smlouva o výpůjčce, díky které mohli legálně pobývat v centru Klinika na pražském Žižkově. Komunita ale budovu nechce opustit a na místě uspořádala happening.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce | Foto: Filip Jandourek

V budově Kliniky se sešly podle odhadů Českého rozhlasu desítky lidí. Čekali na úředníky, kteří si mají dům převzít. Dopoledne členové i podporovatelé Kliniky obestoupili budovu, chytili se za ruce a zpívali, že v solidaritě je síla nebo že Klinika žije a boj pokračuje.

„Úřadu jako státní organizaci nezbývá nic jiného než se řídit platnou právní úpravou, a proto vám zde vydáváme upozornění na to, že od zítřka již bude případné užívání nelegální,“ řekl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Aktivisté ale na svolané tiskové konferenci oznámili, že budovu ani po půlnoci neopustí. „Rozhodli jsme se neodejít z Kliniky i po vypršení smlouvy,“ prohlásila členka Tereza Virtová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktivisté z pražského centra Klinika se odmítli z budovy vystěhovat, přestože jim dnes končí smlouva o pronájmu. Dění na místě sledoval Filip Titlbach

„Nechceme nechat dům chátrat. Je nesmysl, aby stát hledal jiné využití, když už jedno existuje tady a teď. I dnes se o tom můžeme přesvědčit. Teď má být tenhle projekt zrušen na základě zástupného argumentu. V takovém případě považujeme za legitimní prostředek občanskou neposlušnost,“ doplnil za autonomní centrum Jakub Ort.

To podle slov dalšího z členů komunity Arnošta Nováka znamená, že pokud si úředníci povolají policii, tak bude muset všechny lidi vyvést. „Zůstaneme tady formou pasivní resistence,“ sdělil.

Úředníci znovu přijdou ve čtvrtek, na tento den je naplánováno i další jednání na ÚZSVM.

Mluvčí úřadu Radek Ležatka ale Českému rozhlasu řekl, že ani čtvrteční schůzka nejspíš ke změně postoje úřadu k prodloužení smlouvy nepovede.

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce | Foto: Filip Jandourek

Důvody, které uvádí úřad pro neprodloužení výpůjčky, jsou podle aktivistů jen záminkou a lze je prý snadno odstranit. To si ale úředníci nemyslí. Podle jejich slov je budova zkolaudována k jinému účelu, než ke kterému je v tuto chvíli využívána.

Klinika měla budovu v Jeseniově ulici pronajatou od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na dobu určitou, konkrétně na rok.

ÚZSVM minulý týden oznámil, že smlouvu nemůže prodloužit, protože s tím nesouhlasí stavební úřad Prahy 3. Objekt je podle stavebního úřadu zkolaudovaný jako plicní zdravotnické zařízení, a proto ho není možné využívat jako sociální centrum.

Centrum Klinika slouží například jako prostor pro pořádání přednášek, koncertů nebo výuky cizích jazyků. V budově je také komunitní prádelna, knihovna a kavárna. Všechny programy jsou buď zdarma, nebo za dobrovolný příspěvek. Aktivisté si budovu opravili svépomocí. Odmítají dotace od samosprávy nebo od velkých sponzorů.

Kauza centrum Klinika | Foto: Český rozhlas

ČRo, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme