Škola v Krásné Lípě přímo nediskriminovala romské žáky, zjistili inspektoři

Základní škola v Krásné Lípě se podle školní inspekce nedopustila přímé diskriminace, když vytvořila třídu s převážně romskými dětmi. V závěrečné zprávě ale inspektoři vytknuli ředitelce několik pochybení, která musí do měsíce napravit. Navrhli dokonce její odvolání. Radnice se ale za ředitelku postavila a odvolat ji neplánuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě, škola, psaní

Dítě, škola, psaní | Foto: Fotobanka Pixabay

Nespokojení rodiče vyčítali ředitelce krásnolipské školy, že vytvořila třídu složenou převážně z romských žáků, čímž je diskriminovala.

Ivana Preyová se ale podle svých slov řídila tím, zda děti navštěvovaly mateřskou školu a jak dobře jsou na první třídu připravené.

„Vezmeme-li diskriminaci jako jednání, které je motivováno nějakým špatným úmyslem, tak to naše inspekční činnost neprokázala. Nicméně ve svém důsledku došlo k vytvoření typicky romské, segregované třídy,“ shrnul závěry inspekční zprávy náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Přehrát

00:00 / 00:00

Základní škola v Krásné Lípě se podle školní inspekce nedopustila přímé diskriminace, když vytvořila třídu s převážně romskými dětmi

Zřizovatel základní školy, kterým je město Krásná Lípa, se za ředitelku Ivanu Preyovou postavil. Podle nezávislého starosty Jana Koláře ji rozhodně odvolávat nebude.

„Zprávu jsme si samozřejmě pečlivě prostudovali, ale rozhodování nebylo vůbec složité, protože máme dlouhodobě velmi dobrou zkušenost, dlouhodobě oceňujeme práci paní ředitelky. V tomto případě jsme neměli žádné pochyby. Rozhodně to není o krytí zad, myslím, že je to především o té práci, která je tady vidět,“ vysvětlil.

Ředitelka uznala chyby, kterých se mohla dopustit, už jsou prý napravené. Odmítá však, že by jejím záměrem bylo vytvoření ryze romské třídy.

Situace se může opakovat

Také rodiče prvňáků, kteří si na začátku školního roku stěžovali na diskriminaci, se zdají být spokojeni. „Ze začátku nás to zarazilo, ale už jsme se s tím i smířili, protože jsme nakonec zjistili, že některé děti jsou opravdu jakoby pomalejší, takže jim to prospívá,“ potvrzuje jeden z nich Jan Sivák.

Stejný problém se prý ovšem bude řešit i letos v září. Škola otevře jen dvě první třídy, alternativní a běžnou. Nastoupí totiž o 30 dětí méně než loni.

„Nebudu muset rozhodnout, kdo půjde do áčka a do béčka, protože budeme mít pouze 1. A. Už čtyři rodiče si dali děti do Rumburku nebo jiného města. Zůstává nám třída, ten odhad je takový, že to bude třída z 90 procent romská,“ upozornila ředitelka Preyová.

A starosta Jan Kolář k tomu dodává: „Máme zkrátka evidentní problém v tom, že od nás odchází děti z většinové společnosti.“

Inspekce mimo jiné ředitelce vytýkala, že od rodičů dětí v alternativní třídě vybírala neoprávněně peníze, čímž porušila právo na bezplatné základní vzdělávání.

Daniela Pilařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme