Na Lounsku havaroval autobus se školáky, záchranáři napočítali 47 zraněných

U Panenského Týnce na Lounsku ráno havaroval školní autobus. Podle posledních údajů od záchranářů se při nehodě zranilo 47 lidí, většina z nich jsou děti. Záchranná služba Ústeckého kraje vyhlásila mimořádnou událost, o pomoc požádala i posádky z Prahy. Silnice byla v místě nehody silně namrzlá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda autobusu u Panenského Týnce

Nehoda autobusu u Panenského Týnce | Foto: Jan Beneš | Zdroj: Český rozhlas

Nehoda se stala po osmé hodině na silnici R7 severně od Panenského Týnce. Autobus s dětmi vyjel ze silnice a převrátil se na bok.

Podle mluvčího zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokopa Voleníka utrpělo zranění celkem 47 lidí, z toho 43 dětí.

„Škála zranění se pohybuje od lehkých po středně závažná až velmi vážná," uvedl Voleník. Zraněné záchranáři rozvezli do nemocnic v Motole, Slaném, Žatci, Rakovníku, Mostě, Litoměřicích a v Kladně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Lounsku havaroval školní autobus, zranilo se 47 lidí. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal mluvčího ústeckých záchranářů Prokopa Voleníka

Záchranná služba podle mluvčího vyhlásila mimořádnou událost s hromadným postižením zdraví. Na místě zasahovalo 14 posádek záchranné služby z Ústeckého a Středočeského kraje a jedna z Prahy. Kvůli nepřízni počasí nemohly vlétnout pro zraněné vrtulníky.

Fakultní nemocnice Motol přijala podle mluvčí Pavlíny Dankové celkem 20 dětí a čtyři dospělé. "Jedno dítě je na ARO, stav je vážný, ale nemělo by být v ohrožení života. Osm, možná devět dětí zůstane v nemocnici na pozorování, ostatní podstupují ještě některá další vyšetření, a pokud bude vše v pořádku, budou ještě dnes propuštěny domů," řekla mluvčí.

Nehoda školního autobusu u Panenského Týnce | Foto: Jan Beneš

Pražská záchranná služba vyslala k nehodě i vůz ATEGO, který slouží k převážení většího počtu zraněných při mimořádných událostech. Pojme až osm lidí a může zraněným poskytnout tepelný komfort a zázemí.

Autobus zřejmě dostal smyk na namrzlé silnici

Podle policie mohla být příčinou nehody namrzlá silnice. "Silnice byla kluzká, na místě byla mlha. Řidič autobusu údajně dostal smyk a havaroval do příkopu, kde se převrátil na bok," řekla pro ČTK mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Poblíž místa nehody se stalo několik dalších havárií, ty se podle Střelcové obešly bez vážných následků. Podle mluvčího záchranářů Voleníka havarovala i jedna ze sanitek.

Havarovaný autobus, který vezl děti ze školy ve Vejprtech na Chomutovsku do Prahy na výlet na Pražský hrad, provozuje společnost Logistic Euro Bus z Jirkova. Řidič je mezi zraněnými, nyní leží v nemocnici ve Slaném.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme