Úřad v Přerově funguje, jak má, potvrdila exekutorská komora

Kontroloři z ministerstva spravedlnosti a exekutorské komory prověřovali praktiky na exekutorském úřadu v Přerově. Úřad má za sebou hloubkovou kontrolu, která byla reakcí na vyhrocenou situaci okolo výměny tamních šéfů. Úředníci se zajímali také o pohyby na bankovních účtech. Podle Exekutorská komora nenašla ve fungování úřadu chyby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekutorský úřad v Přerově

Exekutorský úřad v Přerově | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Spory uvnitř úřadu jsou podle komory etického charakteru. Údajné nestandardní peněžní transakce ale nešetřila, zabývá se jimi policie. Komora přesto podle mluvčího Petra Vorlíčka zálohuje veškeré spisy z přerovského úřadu, aby byla zaručena kontinuita exekučních řízení „v případě excesů“.

„Situaci budeme samozřejmě nadále monitorovat. Ona má poměrně slabou pozici. V minulosti jsme se pokoušeli o legislativní změnu, budeme ji iniciovat znovu,“ potvrdil Vorlíček.

Nastupující šéf přerovského úřadu Lukáš Jícha upozornil, že je chod úřadu stabilizovaný. „Účastníci se nemusejí bát. Se zvláštními prostředky není nijak nakládáno, exekutorský úřad vykonává exekuční činnost dál,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky kontroly na Exekutorském úřadu Přerov mají být oznámeny dnes, informuje Jana Zemková

Jícha má ve funkci od příštího měsíce nahradit soudního exekutora Tomáše Vránu, který úřadu šéfoval 15 let. Na konci roku oznámil rezignaci. Jeho práci v posledních letech provázely stížnosti i kárné žaloby, kritika se ozývala i z ministerstva spravedlnosti.

„Ministerstvo spravedlnosti evidovalo jen v roce 2015 celkem 109 stížností na činnost soudního exekutora Tomáše Vrány,“ potvrzuje mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

„Do doby jeho rezignace bylo Tomáši Vránovi uděleno 10 výtek, čtyři upozornění na nesprávnost postupu a panem ministrem byla podána jedna kárná žaloba.“

Vrána měl podle nastupujícího ředitele Lukáše Jíchy vyvést z běžných účtů několik milionů korun. Podal proto trestní oznámení.

„Částka, která spadá do režimu zpronevěření - 3,4 milionu korun – skutečně odešla z jednoho účtu, kde ležela x let jako úschova v souvislosti s jedním exekučním řízením.“

Prostřednictvím svého mluvčího Kryštova Šabatského ale Vrána obvinění odmítá:

„Prostředky, které převedl, nebyly svěřeny nějakým dlužníkem, nebo oprávněným. Ten účet, na který poukazuje protistrana, tak se jedná o klasický běžný účet.“

Výsledky kontroly exekutorská komora zveřejní během dneška.

Přerovský exekutorský úřad je třetím největším v republice. Ročně provádí na 60 tisíc exekucí, na účtech má obrat kolem dvou miliard korun.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme