Na Mostecku končí důl Centrum, desítky lidí zamíří na úřad práce

Z dolu Centrum na Mostecku dnes vyjel poslední vozík s uhlím. Po 130 letech se tak uzavírá poslední hlubinný hnědouhelný důl v Česku. Část z asi tří stovek horníků z „Centrumky“ najde práci na velkolomu ČSA, další odejdou do předčasného důchodu a část horníků skončí na úřadu práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukončení těžby na dole Centrum na Mostecku

Ukončení těžby na dole Centrum na Mostecku | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Horník Pavel Drož pracoval v dole Centrum 32 let. Teď spolu s desítkami dalších přejde na lom ČSA. Jak říká, na jiný druh práce, než je ta pod zemí, by si zvykal jen těžko.

„Jsem celej život dole, takže si neumím představit dělat někde venku nebo v továrně. Ale když by nebylo zbytí… Ještě mám pár let do důchodu,“ svěřil se horník.

Část jeho kolegů si pravděpodobně jinou práci bude muset hledat, což podle předsedy hornických odborů Jaromíra Franty nebudou mít snadné – kvůli tomu, že je hornická práce specifická, kvůli věku některých z nich a také kvůli vysoké nezaměstnanosti, ktreá v regionu je.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na konec těžby na dole Centrum na Mostecku nabídl předseda hornických odborů Jaromír Franta

„Ti lidé na úřadu práce asi stráví dost času,“ uvedl Franta v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj navíc ukončení těžby na dole Centrum nepocítí jen tamní pracovníci. „Bude to mít dopad i na firmy, které se na těžbě uhlí na Centrumce živily, takže ten dopad bude daleko větší,“ řekl Franta.

Úřad práce se snažil se na příchod horníků připravit. „Máme připravený projekt, který staví na zkušenostech z projektu Restart na druhou. Ti lidé by mohli procházet i rekvalifikací a nastupovat nějaká dotovaná pracovní místa,“ nastínil Jaroslav Kunc z ústeckého krajského úřadu práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jana Bachoríka z dolu Centrum a rozhovor o konci těžby na „Centrumce“ s autorem webu Zdař bůh Radovanem Kukutschem

Vedle toho je v plánu také sociální program, který by měl například kompenzovat část mzdy, kterou havíři dostávali v dole. Program však ještě musí schválit vláda, což nějakou dobu potrvá.

Podobné problémy, jaké přináší konec těžby na dole Centrum, lze očekávat i v dalších letech. Zhruba za šest let by se měl totiž zavírat lom ČSA. „Ukončení těžby může být za šest let, ale ten útlum už byl zahájen a bude pokračovat průběžně,“ uvedl odborář Franta.

ČRo, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme