V Orlové testovali deváťáky na drogy, hned čtvrtina měla pozitivní nález

Čtvrtina žáků devátých tříd z Orlové bere drogy. Problém odhalilo anonymní testování dětí, které si nechala se souhlasem rodičů udělat na všech svých školách radnice. Učitelé vzali stěry 200 žákům. Kromě lehkých drog se někteří školáci podle výsledků nebrání ani experimentům s pervitinem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogy (ilustrační foto)

Drogy (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Testování deváťáků předcházelo měření odpadních vod ve školách, které ukázalo na možný výskyt drog u dětí.

Radnice následně oslovila ředitele škol, kteří získali souhlas od rodičů pro anonymní testy. Těmi učitelé zjišťovali u žáků devátých tříd přítomnost THC a extáze, ale také amfetaminu, metamfetaminu nebo opiátů v těle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Testy ukázaly, že žáci v Orlové berou drogy. Jak můžou rodiče poznat, že se s jejich dětmi něco děje? Odpovídal Josef Šedivý ze Sananimu

Rodiče výsledky vyděsily. „Je to hrozné, protože tyto děti jsou už vlastně ohrožené, člověk se pořád bojí,“ říká paní Eva.

Město se teď chce ve spolupráci s policií a odborníky zaměřit na prevenci a zároveň dosáhnout toho, aby drogy nebyly pro školáky tak dostupné.

„Výsledky, které vyšly najevo, nás samozřejmě mrzí, ale bylo to veřejné tajemství. Teď už máme argumenty v ruce, abychom mohli situaci řešit,“ říká Kamil Paloncy, ředitel orlovské základní školy.

Situaci navíc bude město dál sledovat. „Problém se netýká pouze testovaných žáků, ale v mnoha případech i mladších,“ vysvětluje manažer prevence kriminality v Orlové David Pěntka.

Zástupci města zároveň doufají, že výsledky anonymních testů na školách budou alarmem i pro rodiče, kteří si do teď možná ani neuvědomovali, že jejich dítě může mít problém s drogami.

ČRo, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme