Odborníci připravují obnovu části areálu hospodářského dvora zámku v Zákupech

Archeologové, geologové, ale i speleologové několik měsíců zkoumali areál barokního hospodářského dvora zámku v Zákupech na Českolipsku. V současnosti finišují průzkumy restaurátorů. To vše kvůli přípravě celkové obnovy historicky cenného objektu, který několik desetiletí chátral.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na část hospodářského areálu

Pohled na část hospodářského areálu | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

V interiéru hospodářského areálu zákupského zámku jsou podepřené trámy a propadlý strop.

„Objekt je celý staticky narušený, proto jsou tu výdřevy, které to tu mají nějakým způsobem překlenout a zajistit, aby se porušené části nezřítily úplně. Jsou chatrné střechy i krovy,“ vysvětluje kastelán zákupského zámku Petr Weiss.

Odborníci v areálu pracují proto, aby připravili jeho rekonstrukci.

„Našli jsme spoustu vrstev šablonových maleb. Vrstev barevných úprav jsme našli skutečně mnoho. Je to třeba v období 300 až 400 let. V této sondě je vidět ta nejstarší. Je to ta červená malba, která je na první omítkové vrstvě přímo na zdivu,“ ukazuje restaurátorka Lucie Bartůňková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníci připravují obnovu části areálu hospodářského dvora zámku v Zákupech

A garant Národního památkového ústavu Karel Kibic dodává: „Jsou tu dochovány původní dřevěné záklopové stropy ve většině místností. Dokonce jsou pod nimi zachovány původní omítky.“ Záklopová prkna pochází z období kolem roku 1700.

„Teď připravujeme vypsání výběrového řízení na dodavatele projektu z toho důvodu, že připravujeme část tohoto rozsáhlého areálu do takzvaného Integrovaného operačního programu,“ přibližuje ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec další postup při záchraně hospodářského areálu.

Vzhledem k tomu, že maximální finanční limit je 123 milionů korun, nebude se obnovovat celý areál, ale pouze jeho nejcennější část – konírna.

Sonda odkryla nejstarší výmalbu | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme