Vyhořelou chatu Libušín na Pustevnách obnoví za 80 milionů firma Archatt

Obnova vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech může začít. Opravu za bezmála 80 milionů korun provede firma Archatt. Oznámilo to Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastřešený objekt Libušína

Zastřešený objekt Libušína | Foto: Jakub Hritz

O zakázku usilovalo pět společností. Dvě z neúspěšných podaly námitky, jedna ji ale ještě před rozhodnutím stáhla. Odvolání druhé firmy vedení muzea zamítlo a rekonstrukci tak už nic nestojí v cestě.

Vítězná firma Archatt nabídla podle muzea nejvýhodnější cenu a splnila i náročné podmínky pro práci s historickou architekturou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obnova vyhořelé chaty Libušín může začít. O rekonstrukci mluvil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš

„Máme připraveno financování i všechny potřebné doklady k tomu, abychom mohli začít. Nemáme pokácené dřevo, ale této situaci se budeme umět přizpůsobit,“ říká ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš.

„Vypadá to, že začneme už v letošním roce přípravou platformy, na které Libušín stojí. Začneme tím, že rozebereme stávající torzo a to, co se bude dát použít, tak použijme. To, co je napadené, ohořelé, shnilé a podobně, musí pryč,“ vysvětluje.

Dřevo na stavbu firma podle něj pokácí v listopadu, přes zimu bude probíhat příprava. „Prodloužení termínu jakési bude, ale nebude tak hrozné. Bude maximálně půl roku a shodli jsme se s odborníky, že pro vlastní stavbu to bude ještě lepší,“ uvádí ředitel muzea.

Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí.

Rekonstrukce je podle něj rozplánována na 36 měsíců. Původně měla skončit na podzim 2018, kvůli pozdějšímu zahájení se teď počítá s polovinou roku 2019.

Vyšetřování požáru chaty Libušín na Pustevnách skončilo loni v prosinci. Policie obvinila muže z Karvinska, který údajně zanedbal rekonstrukci komína budovy. Hrozí mu až 8 let vězení.

Chata Libušín, jedna z dvojice unikátních dřevostaveb architekta Dušana Jurkoviče, shořela v noci na 3. března 2014. V poslední době budova sloužila jako restaurace.

Libušín - Pustevny | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme