Riziko kůrovcové kalamity se snižuje, hlavně díky chladnému počasí

Chladnější a na srážky bohaté jaro snížilo riziko kůrovcové kalamity. Té se obávali lesníci kvůli loňskému počasí, které naopak škůdcům přálo. Loni se totiž rozmnožily nejméně tři generace kůrovce a suché, teplé jaro v letošním roce by pak znamenalo pro lesy velký problém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Revírník Jiří Ehrenberger kontroluje lapače a lapáky v lesích na Hradecku

Revírník Jiří Ehrenberger kontroluje lapače a lapáky v lesích na Hradecku | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Lesníci na hrozící kůrovcovou kalamitu upozorňovali ještě v březnu, od té doby ale hodně pršelo a také se ochladilo, což kůrovci nepřeje. Naopak takové počasí vyhovuje jeho přirozeným nepřátelům, například plísním.

Odborníci jsou zatím proto docela optimističtí, potvrzuje výrobně technický ředitel Lesů České republiky Václav Lidický.

Jenom Lesy České republiky, zaplatily za opatření proti kůrovci letos 130 milionů korun. V lesích pak rozmístili 236 tisíc lapáků a lapačů. Při kontrole se v nich chytilo méně jedinců než před deseti dny, říká revírník Jiří Ehrenberger.

Lýkožrout smrkový

„Ochlazení způsobuje, že nástup první generace je zpožděn. A bude velmi záležet na tom, jaký bude vývoj počasí, jestli nastane tak teplé a suché počasí, že se generace urychlí a nastane i čtvrtá generace, nebo jestli počasí způsobí, že to bude mít rovnoměrný průběh a poslední generace se nedostaví,“ popisuje.

„Je to vývojem počasí minulého týdne. Z počátku bylo sice příznivé pro vývoj kůrovce, ale nakonec týdne se ochladilo a přišly i nějaké přeháňky. Kůrovci tohle počasí nesvědčí,“ potvrzuje.

Hrozba kůrovcové kalamity sice není úplně zažehnána, výhledy ale vypadají poměrně optimisticky. Jasněji by mělo být v červnu.

Obecně je větší riziko kalamity v níže položených oblastech. Lesníci ale situaci bedlivě sledují a jsou připraveni ještě lapače a lapáky posílit.

Strom napadený kůrovcem | Foto: Jiří Fremuth

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme