Policie vyklidila pražské sociální centrum Klinika. Objekt předala vlastníkovi

Policie předala pražské sociální centrum Klinika oprávněnému vlastníkovi. Tím je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Policie v budově od pátečního odpoledne zasahovala, protože tam někdo údajně nahlásil bombu. Žádný nástražný výbušný systém ale policisté nenašli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie předala budovu na pražském Žižkově, v níž provozovalo činnost sociální centrum Klinika, oprávněnému vlastníkovi

Policie předala budovu na pražském Žižkově, v níž provozovalo činnost sociální centrum Klinika, oprávněnému vlastníkovi | Zdroj: ČTK

„Posléze nám zákon říká, abychom objekt předali oprávněnému vlastníkovi. My musíme jednoznačně zjistit, kdo tím vlastníkem je,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

„Byla nám dodána písemnost, předběžné opatření vydané Obvodním soudem pro Prahu 3, ze kterého vyplývá, že dokud nebudou vyřešeny občanskoprávní spory mezi subjekty, tak do té doby je vlastníkem nemovitosti Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. My si v danou chvíli nemůžeme vybírat, komu objekt předáme, musíme jednoznačně tento dokument respektovat,“ doplnil Hulan.

Aktivisté se s tím, že museli budovu opustit, nesmířili. Krátce po 21. hodině přetrhli policejní pásky a některým z nich se i přes policejní odpor podařilo vniknout do budovy.

Na malou chvíli na místě došlo i k menší potyčce mezi komunitou a pořádkovou jednotkou. Policie následně začala lidi, kterým se podařilo dostat dovnitř, opět vyvádět ven. Aktivisté se pak pokoušeli dostat dovnitř ještě několikrát. Někteří se dostali i na střechu objektu.

Redaktor Českého rozhlasu Filip Titlbach, který situaci sleduje na místě, odhaduje, že před budovou je stále několik desítek lidí. „Atmosféra je opravdu velmi napjatá,“ dodává Titlbach.

Před aktivisty pak vystoupila ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu a megafonem oznámila, že budova je vyklizená, zajištěná a vniknutí do objektu by bylo protiprávní.

Po 22. hodině policisté akci ukončili, aktivisté nicméně dál zůstávají na místě.

Squatteři z Autonomního centra Klinika objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodloužil, obývali aktivisté budovu bývalé polikliniky od 3. března nelegálně.

ČRo, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme