Obce v okolí dolu Frenštát v Beskydech tlačí na stát, aby šachtu vykoupil od OKD

Město Frenštát pod Radhoštěm a obec Trojanovice, mezi kterými leží důl Frenštát, trvají na tom, aby ho stát převzal a zrušil dobývací prostor. Nic na tom nemění ani to, že jeho dosavadní majitel, společnost OKD, je v insolvenci. Obce se obávají, že ani to nezaručuje, že se na dole těžit nezačne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice ve Frenštátu pod Radhoštěm

Radnice ve Frenštátu pod Radhoštěm | Foto: frenstat.info

Jan Štefek hrabe seno na zahradě svého domu jen na dohled od frenštátského dolu. Jeho rodina žije na hranici Trojanovic a Frenštátu odnepaměti.

„V současné době se nám žije dobře. Nejsme limitováni hlukem, můžeme říct, že kvalita života je u nás dobrá,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce v okolí dolu Frenštát v Beskydech tlačí na stát, aby šachtu vykoupil od OKD. Natáčel o tom Michal Polášek

Že je OKD v insolvenci sleduje s obavami: „Sledujeme, co se kolem nás děje. Je to pro nás samozřejmě životní otázka. Byli bychom rádi, kdyby nám naše krajina zůstala v té podobě, jakou znali naši předkové.“

Stejný postoj mají dlouhodobě okolní samosprávy, město Frenštát pod Radhoštěm a obec Trojanovice. Chtějí zabránit i jen teoretické možnosti, že by se důl otevřel.

„V dnešní době nejde o obavy ze zahájení těžby. Cena uhlí je, jaká je, a OKD má problémy vůbec se svou vlastní těžbou na svých funkčních dolech. Nicméně jde o to, že chceme zajistit, aby se tady v budoucnu vůbec nespekulovalo s územím jako takovým,“ říká starosta Trojanovic Jiří Novotný ze sdružení Naše Beskydy.

Podle starostky Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňky Leščišinové zvolené za sdružení Naše Beskydy totiž ani insolvence OKD nezaručuje, že by důl nemohl být někdy později spuštěn:

„Ten postoj se nemění. Projevili jsme přání, aby se o to stát zajímal, aby ten důl převzal, a aby došlo k zmenšení nebo zrušení dobývacího prostoru. Co se týká té vyhlášené insolvence, ty obavy jsou a budou vždycky. Protože jsou ve hře zase další faktory, jsou další zájemci.“

Stát řeší OKD jako celek

První nabídku na převzetí dolu státem oznámil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek už před rokem. Na počátku tohoto roku ji zopakoval. OKD na ni ale oficiálně nereagovalo a žádná jednání tak neproběhla. Podle starosty Trojanovic Jiřího Novotného to ale není důvod, aby obce polevily.

„Může se stát, že to někomu střelí za pár korun a ten v tom něco uvidí a zase začne tlačit. Proto my musíme tlačit pořád proti dolu Frenštát. Pořád musíme říkat ne, tady je uzamčená země valašská na sto roků. A prostě sto roků se tady těžit nebude. A my to nikdy nepovolíme,“ uvádí starosta.

Obce navíc poukazují na to, že na povrchu dolu stojí stavby s propadlým kolaudačním rozhodnutím. Dosavadní soudy jim daly zapravdu, definitivní verdikt ale po řadě odvolání ještě nepadl.

Požadavek na převzetí dolu státem už obce předaly i premiérovi. Stát ale aktuálně řeší možné důsledky ukončení těžby v celé firmě OKD. Jednání proběhnou i v tomto týdnu, potvrzuje Roman Prorok z ministerstva průmyslu a obchodu:

„Novými aspekty kolem OKD se bude v pondělí zabývat pracovní skupina na ministerstvu průmyslu a obchodu a následně pak na ministerské úrovni.“

Kvůli OKD dnes jede na úřad vlády i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme