Vězni v Jiřicích pracují v sadu a učí se i včelařit. Tamní med by se mohl prodávat už letos

Čeští vězni včelaří. Vzdělávací projekt, v jehož rámci se odsouzení učí zacházet se včelami, jako první v České republice spustili v Jiřicích na Nymbursku. Kousek od zamřížované budovy s ostnatými dráty tam mají sad se sedmi včelstvy. První tamní med by se mohl začít stáčet a prodávat ještě letos. Projekt by se měl postupně rozšířit i do dalších věznic – o včelařství jich má zájem 11 z celkových 35.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězni v Jiřicích na Nymbursku mají možnost pracovat v sadu. Naučit se ta mohou třeba včelařit

Vězni v Jiřicích na Nymbursku mají možnost pracovat v sadu. Naučit se ta mohou třeba včelařit | Foto: Filip Jandourek

Vedení jiřické věznice přestřihává slavnostně pásku, za kterou je nově vybudovaný ovocný sad. „Bože, ať moudře spravujeme svěřené bohatství,“ žehná biskup Karel Herbst.

Sad si vybudovali sami vězni. Podílel se i sedmadvacetiletý Erik, který si v Jiřicích odpykává trest za drobné krádeže.

„Předtím tady byla tak metr vysoká tráva, staré stromy, ty jsme dávali pryč a vysazovali jsme nové,“ popisuje Erik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z nového sadu u věznice v Jiřicích natočila redaktorka Veronika Hlaváčová

Jak říká, jeho prací je hlavně péče o stromy či sekání trávy. Za možnost chodit do sadu je rád – jednak se dostane ven a také se má možnost naučit něco nového.

„Chodíme vlastně každý den mimo víkendu, přiučujeme se udělat nějaký projekt, aby to tak nějak vypadalo,“ nastiňuje Erik.

V sadu si vězni pěstují také zeleninu a Erik uvažuje i o tom, že by zkusil práci včelaře. Co to je včelařský kuřák nebo rozpěrák, by ho měl naučit Jindřich Cipra. „Budu je učit včelařit, zacházet se včelami, učit je celý průběh ročního včelaření,“ líčí Cipra.

Vězni se tak naučí zimní přípravu, jak rozvíjet včelstvo na jaře i stáčení medu. „Po stáčení medu zase následuje nový rok, kdy se provádí zakrmení včelstev a příprava na přezimování,“ popisuje Cipra, podle nějž je to práce náročná hlavně fyzicky.

Zkušenost by mohla vězňům po propuštění pomoci při hledání zaměstnání. Podle Cipry dnes včelař uplatnění má. „Ať už jako soukromý včelař, nebo může být zaměstnancem nějaké včelí farmy,“ vysvětluje.

Psychologický vliv

Podle ředitele jiřické věznice Mariana Prokeše se v areálu připravuje i dančí farma.

„Slibujeme si od toho hodně, protože práce s přírodou a se zvířetem otupuje agresivitu. Předpokládáme, že do podzimu bychom tento projekt spustili. Máme samozřejmě v hlavě těch projektů víc, ale víc bych neprozrazoval,“ říká Prokeš.

Nejen kvůli otupování agresivity jsou však tyto projekty prospěšné.

„Odsouzení by měli vracet něco společnosti, obětem trestných činů, mají za sebou pohledávky, je potřeba u nich dobudovat pracovní návyky a připravovat je na to, aby se do společnosti vraceli se svým přesvědčením, že již nechtějí páchat trestnou činnost,“ podotýká Prokeš.

Práce je podle něj pro vězně i odměna. „Vězeň se dostane mimo dráty, mimo žiletkové pletivo, není pod přímým dohledem příslušníků, kteří jsou vyzbrojeni střelnými zbraněmi, naopak jsou pouze pod dohledem našeho odborného personálu občanských zaměstnanců, dostávají tím důvěru a musím říct, že to má na ně velký psychologický vliv,“ dodává ředitel věznice.

Vězni v Jiřicích na Nymbursku mají nově možnost pracovat v sadu. Na snímku slavnostní přestřižení pásky | Foto: Filip Jandourek

Projekt souvisí s koncepcí ministerstva spravedlnosti, které chce odsouzené víc vzdělávat a zaměstnávat.

„Myslíme si, že zaměstnaný vězeň má mnohem lepší výchozí podmínky pro lepší návrat do společnosti,“ říká náměstek ministra Vladimír Zimmel.

Vězeň se díky práci naučí nové věci a také mu to pomůže získat nebo si udržet pracovní návyky.

„Pak má také samozřejmě lepší uplatnitelnost na trhu práce. A co také není zanedbatelné, je, že pokud vězeň ve výkonu trestu to zaměstnání má, tak je samozřejmě také schopen splácet škody, které spáchal svou trestnou činností a sanovat tak dopady svých činů a je to samozřejmě pomoc i pro ty poškozené,“ dodává Zimmel.

Dnes má zaměstnání skoro 7000 práceschopných vězňů. To je necelá polovina.

Vězni v Jiřicích na Nymbursku mají možnost pracovat v sadu, který pomáhali vybudovat | Foto: Filip Jandourek

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme