Padaly teplotní rekordy. Přes 36 stupňů bylo v Dobřichovicích a Brodu nad Dyjí

Meteorologové dnes v Česku na dvou místech naměřili teplotu přes 36 stupňů Celsia. V Brodu nad Dyjí bylo 36,8 stupně a v Dobřichovicích 36,2 stupně. Teplotní rekordy byly zaznamenány například na Vysočině, v Olomouci i v Moravskoslezském kraji. Vedro poničilo také tramvajové koleje v pražské Libni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horko, vedro, teplotní rekord, koupání, bazén

Horko, vedro, teplotní rekord, koupání, bazén | Foto: Filip Jandourek

Nové maximum pro 11. červenec mají po dnešku na více než čtvrtině stanic, kde se teplota vzduchu měří 30 a více let.

Teplotní rekordy dnes zaznamenalo devět stanic v Kraji Vysočina. Nejvíc naměřili meteorologové ve Velkém Meziříčí na Žďársku, a to 35,1 stupně Celsia. Byl tím překonán dosavadní rekord z roku 1984 s hodnotou 32,5 stupně.

Rekordní teploty byly naměřeny také ve stanicích v Dukovanech, Sedleci a Moravských Budějovicích na Třebíčsku, v Havlíčkově Brodě a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, v Novém Rychnově na Pelhřimovsku, Kostelní Myslové na Jihlavsku a Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku.

Nejstarší teplotní rekord byl překonán v Havlíčkově Brodě. Pochází z roku 1922, kdy tam meteorologové naměřili 33,2 stupně Celsia. Dnes vystoupila rtuť teploměru na 34,2 stupně.

V Olomouci dnes horké počasí pokořilo 32 let starý teplotní rekord. V olomoucké místní části Holice meteorologové odpoledne naměřili 34,5 stupně, což je o 1,1 stupně více než dosavadní nejvyšší hodnota pro tento den z roku 1984.

Na rovných 34 stupňů dnes teploty vystoupaly v Bělotíně na Přerovsku. I zde odborníci rekordy přepisovali. Dosavadní nejvyšší hodnota byla z roku 2006 a činila 32,8 stupně.

„Rekord padl také v Pasece, kde jsme naměřili 33,7 stupně. Dosavadní rekord byl z roku 2010 a činil 33,6 stupně. V Šumperku dnes bylo 33,7 stupně, nejvyšší hodnota dosud pocházela z roku 1984 a činila 33 stupňů,“ uvedl Petr Drobek z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnoty dnes meteorologové přepisovali také v Luké na Olomoucku, kde bylo 32,3 stupně, i v Protivanově na Prostějovsku, kde se teplota vyšplhala na 30,5 stupně.

Nejtepleji v Moravskoslezském kraji dnes bylo v Ostravě, měřicí stanice v Porubě ukázala hodnotu 34,1 stupně Celsia, což bylo o 0,8 stupně více než dosavadní maximum z roku 1984. Rekordy padly i na dalších pěti místech v kraji, v Oticích u Opavy bylo překonáno maximum z roku 1880. Tehdy tam naměřili 33 stupňů Celsia, dnes ještě o dvě desetiny stupně více.

Další dvě dnes překonaná maxima v Moravskoslezském kraji pocházela z roku 1984. V Mořkově na Novojičínsku tehdy meteorologové naměřili 32,1 stupně, dnes 32,8 stupně. V Rýmařově na Bruntálsku dnes teplota dosáhla 30,9 stupně, což bylo o 1,8 stupně více než před 32 lety.

Teplotní rekordy padly ještě v Mošnově na Novojičínsku, kde teploměr ukázal 33,7 stupně, v roce 2006 tam teplota dosáhla 32,2 stupně, a v Ropici na Frýdecko-Místecku, kde meteorologové naměřili 31,2 stupně, přičemž před šesti lety 30,9 stupně.

Ve Zlínském kraji padly teplotní rekordy na osmi stanicích. Nejvíce, 34,1 stupně Celsia, bylo naměřeno v Kroměříži. Dosavadní maximum z roku 2006 bylo 32,6 stupně. Ve Strání byl překonán rekord z roku 1968, kdy bylo naměřeno 31,8 stupně. Dnes zde meteorologové naměřili 32,5 stupně Celsia.

Maxima z roku 2006 byla překonána i ve Starém Městě, Vsetíně a ve Valašském Meziříčí. V Bystřici pod Hostýnem a v Holešově se měnily rekordy z roku 1984. Ve Vizovicích neodolal rekordní zápis 31,9 stupně z roku 2010, když zde dnes bylo naměřeno 33,3 stupně.

Vedro poničilo koleje

Vysoké teploty dnes poničily tramvajové koleje v pražské Libni. V Zenklově ulici nejezdily přes dvě hodiny tramvaje. Provoz již dopravní podnik obnovil.

„Vlivem horka a historicky špatné technologie došlo k závadě na kolejích. Na místo dorazili naši zaměstnanci a kolejnici upravili tak, aby po ní mohly tramvaje opět jezdit,“ řekl technický ředitel podniku Jan Šurovský. V úseku byla pro řidiče osazena nová značka a tramvaje tudy musí jezdit pomalu.

Kolejnice jsou totiž v Zenklově uloženy v tzv. BKV panelech, které byly kdysi vyráběny v Maďarsku - kolejnice jsou na panelech umístěny v jakýchsi korytech. Vlivem horka se jejich kov roztáhl a dostal se ven z panelového podloží.

Dnes poničený úsek trati v Zenklově ulici patří podle Šurovského mezi nejponičenější tratě v Praze. „Dnešní vedro nám jen potvrdilo nutnost, začít s opravou této trati,“ dodal.

Podle ČHMÚ už v noci na úterý začne přes naše území zvolna přecházet studená fronta, která přinese místy přeháňky a také bouřky, které mohou být lokálně i silné. Denní teploty přesto v úterý podle předpovědi v regionu vystoupají na 26 až 30 stupňů. Ve středu už by podle ČHMÚ denní maxima měla dosáhnout nejvýše 24 a ve čtvrtek nejvýše k 20 stupňům Celsia.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme