Zavedení nových zón v Praze se blíží, lidé ale s pořízením parkovacích oprávnění nespěchají

Systém parkování v hlavním městě se již brzy zásadně změní. Zóny na Praze 5 a 6 začnou platit přesně za 40 dní, v září a říjnu se k nim přidá i část Prahy 3 a 8. O parkovací oprávnění zatím rezidenti příliš velký zájem nemají. Radnice ovšem počítají s tím, že se to změní, až se bude blížit konečný termín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkovací zóny v Praze

Parkovací zóny v Praze | Foto: Filip Jandourek

Parkovací oprávnění si zatím od 1. června, kdy se otevřela výdejna, vyzvedlo jen asi 1500 rezidentů páté městské části. Celkem jich radnice musí vydat 35 tisíc.

„Pracovní doba je každý den různá. Nejdelší je v pondělí. Přesné hodiny najdou lidé na internetu. Počítáme s tím, že pokud by opravdu došlo k té krizi, která se dá předpokládat, protože záběr ke konci bude obrovský, že by se hodiny rozšířily,“ připouští mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prahu už brzy čekají změny v parkování. Modré zóny se rozšíří i do dalších částí města

Ani na Praze 6 se lidé k přepážkám příliš nehrnou. Oprávnění si dosud vyzvedlo přes 3100 rezidentů, celkem ale musí radnice vydat až 25 tisíc oprávnění. Také na této městské části už teď počítají s tím, že otevírací dobu prodlouží. Jako poslední začala oprávnění tento týden vydávat Praha 8.

Systém placeného stání v hlavním městě se několikrát odkládal. I přesto je náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD přesvědčen, že magistrát termín spuštění zón 24. srpna posouvat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových pravidlech pro parkování mluvil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek z ČSSD

„Po technické stránce by s tímto termínem neměl být žádný problém, to znamená, že je skutečně potřeba, aby Pražané reagovali pružně a zabezpečovali si parkovací oprávnění. Celý proces trvá v řádu dvou minut, takže tam by neměl být problém,“ myslí si.

„Teď se budeme snažit namotivovat občany Prahy 6, Prahy 5 a potažmo Prahy 8, aby šli a zavčas si zajistili tato povolení. Pražany bych rád vyzval, aby si to šli vyřídit co nejrychleji, dokud je tam volno a čas,“ dodává Dolínek.

Zóny jsou rozděleny na tři oblasti – modrá pro rezidenty, smíšená fialová a oranžová pro návštěvníky. Rezidenti, kteří se rozhodnou parkovat jenom na jedné z nich, zaplatí městu ročně 600 korun. Oprávnění pro všechny tři oblasti najednou vyjde na 1200 korun za rok. Řidiči nad 65 let dostávají slevu. Aby si lidé pro parkovací oprávnění přišli, k tomu je chce vyzvat informační kampaň v pražských ulicích. Zorganizuje ji magistrát a městské části, a to co nejdříve.

Také on počítá s tím, že otevírací doba ve výdejnách parkovacích oprávnění bude muset být prodloužena.

„S městskými částmi jsme předběžně dohodnuti, že v době, kdy začnou platit ty zóny a kdy by se očekával větší nápor občanů, samozřejmě dojde k tomu, že budou provozovat ta centra i v sobotu a v neděli,“ ujišťuje Dolínek.

Pokud si někdo nestihne parkovací oprávnění včas zařídit, nemusí zoufat.

„Od 1. října bude možnost, že kdekoliv v jakékoliv městské části, kde jsou zóny, si budete moci potom pořídit i parkovací oprávnění do jiné zóny, která je na stejném systému. To znamená třeba na Praze 6 pro Prahu 5 a naopak,“ vysvětluje Dolínek.

Řidiči ale podle něj nemohou počítat s tím, že určitou dobu po zavedení nových pravidel budou úřady benevolentnější a že budou špatné parkování posuzovat mírněji.

ČRo, Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme