Uklizený kostel a čisté ruce kněžích. Proti epidemii žloutenky bojují i brněnští duchovní

Epidemie žloutenky typu A na jihu Moravy stále trvá. Za minulý týden přibylo dalších 15 nakažených, opět z Brna a okolí. Dohromady se v kraji od začátku roku nakazilo 151 lidí, což je podle hygieniků nejvíce za posledních 25 let, a nemocných bude ještě přibývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici | Foto: Filip Jandourek

Asi šest stovek lidí, kteří byli bezprostředně ohroženi nákazou, dostalo očkování.

„Tito lidé se postexpozičně vakcinovali a dá se tedy s určitou nadsázkou říci, že kolem 600 případů se nám podařilo zabránit,“ říká Renata Ciupek z Krajské hygienické stanice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přísnější hygienická pravidla kvůli epidemii žloutenky na jihu Moravy zavedly i kostely. V katedrále sv. Petra a Pavla natáčela Marie Veselá

K preventivním opatřením musela kvůli epidemii přistoupit řada podniků a institucí. V brněnských nemocnicích platí přísnější hygienická pravidla, dopravní podnik víc dezinfikuje své vozy.

„Dopravní podnik vzhledem k epidemii žloutenky už delší dobu čistí vozy silnější dezinfekcí. Toto opatření bude platit po dobu, kdy bude od Krajské hygienické stanice informace, že epidemie v Jihomoravském kraji stále je. Dále jsme rozdali našim řidičům antibakteriální gely,“ popisuje mluvčí podniku Barbora Lukšová.

Také kněží na jihu Moravy si musí častěji a pečlivěji mýt ruce. Vyzval je k tomu biskup Vojtěch Cikrle. Brněnské biskupství chce pomoct zabránit dalšímu šíření nákazy. Například v katedrále svatého Petra a Pavla se proto denně dezinfikují madla či kliky od dveří.

Změny jsou patrné ihned po vstupu do katedrály. „Když se vstoupí, tak je hned vidět, že kropenky, kde normálně bývá svěcená voda, jsou prázdné, dokonce zakryté. Právě proto, aby se snížilo riziko nákazy,“ říká farář Tomáš Koumal.

„Dezinfikujeme pravidelně všechny plochy, které jsou nějakým způsobem v kontaktu s člověkem, s lidskou rukou – to znamená všechna madla, zábradlí a také lavice, protože katedrálou prostě projde za den spousta lidí.“

Žloutenka - způsoby přenosu u jednotlivých typů | Foto: Český rozhlas

ČRo Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme