Odpůrci islámu předváděli v centru Prahy invazi džihádistů. Jejich scénka vyděsila kolemjdoucí

Divadelní scénka odpůrců islámu odpoledne na Staroměstském náměstí v Praze vyvolala paniku. Lidé kolem protiislámského aktivisty Martina Konvičky představovali imaginární invazi Islámského státu, někteří kolemjdoucí však netušili, co se děje a začali se schovávat. Magistrátní úředníci pak na žádost policie akci zrušili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí

Odpůrci islámu na Staroměstském náměstí v Praze sehráli scénku představující invazi Islámského státu, vyděsili tím kolemjdoucí | Zdroj: ČTK

Po druhé hodině odpolední přijel na náměstí Konvička na velbloudu a za ním terénní vůz s muži oblečenými jako džihádisté z Islámského státu. Vykřikovali Alláhu akbar a stříleli při tom z airsoftových zbraní.

„Vznikla vřava, lidé začali ze Staroměstského náměstí utíkat, schovávat se, kam to bylo možné,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Když se aktivisté chystali předvádět popravu zajatce, policie akci ukončila. „Iniciovali jsme ukončení akce prostřednictvím úředníků magistrátu,“ uvedl Hulan.

Akci účastníci předem nahlásili. „To shromáždění není až tak jednoduché zakázat, u nás se podle zákona pouze nahlašují. Ve chvíli, kdy na místě vznikl nějaký zmatek, tak úředník magistrátu to shromáždění předčasně ukončil,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Policie teď účastníky akce vyšetřuje kvůli podezření na šíření poplašné zprávy.

„S tím, že nikdo nebyl zadržen, nikdo nebyl předveden, pouze osm osob bylo vyzváno v souladu se zákonem, aby se dostavily na policejní služebny k podání vysvětlení. Tyto osoby té výzvě vyhověly,“ doplnil Hulan.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme