V garáži chtěl bydlet. S dětmi byl domluvený, myslí si matka obviněného z únosu

Můj syn nikomu nechtěl ublížit, garáž si vybavoval kvůli bydlení, říká matka Zdeňka Hryščenka obviněného z únosu dvou dětí. Podle policie prostor připravoval, aby v něm mohl unesenou dívku a chlapce držet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takto byla vybavena garáž, kde muž děti držel

Takto byla vybavena garáž, kde muž děti držel | Foto: Policie ČR

Podle Hryščenkovy matky tam ale s ním děti odjely dobrovolně, předem se domluvili. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu poskytla rozhovor před domkem v obci na Litoměřicku, kde společně žili. Po synově zadržení se však podle svých slov plánuje odstěhovat, ve stejné obci totiž žije i rodina uneseného chlapce. Od jeho babičky prý matka Hryščenka dostala dvě nepříjemné SMS.

Co váš syn dělal v poslední době?
To co normální člověk.

Znamená to, že někde pracoval?
Ano.

Vysoce společensky nebezpečný, napsal už před 12 lety soud o 'únosci dětí z garáže'

Číst článek

Kde pracoval?
To vám neřeknu, už toho bylo dost.

Odkdy žije u vás v Mlékojedech?
Tady žije od roku 2008.

Hryščenko ve speciálně upravené garáži v Ústí nad Labem-Střekově držel třináctiletou dívku a šestnáctiletého chlapce. Po deseti dnech je vysvobodila policie, kterou na místo navedli chlapcovi rodiče. Dítě do dopisu zašifrovalo indicie ukazující na místo, kde je s dívkou únosce držel. Rodiče si stěžují, že je policie nejdříve nebrala vážně. Hryščenko je recidivista, kterého soud v roce 2005 poslal na 8,5 roku za mříže kvůli krádežím, zneužívání a dvěma pokusům o únos. Aktuálně ho policie obvinila z vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy mládeže a šíření pornografie.

Měl po propuštění z vězení nějaké problémy?
Neměl.

Podle jednoho z místních ale obtěžoval jeho děti.
Jeho holky chodily tady kolem a náš syn dva dny po Silvestru na ně hodil bouchavky. On na něj zavolal policii. Syn to ale neházel na ně, ale na kočku.

Ale taky s nimi chodil ven a stavěl jim bunkr...
Kdy prosím vás, vždyť to jsou samé kecy. To si lidi vymýšlí. Jakmile někdo něco udělá, každý na každého hned kydá špínu.

Kontrolovala syna policie vzhledem k jeho minulosti?
Nekontrolovala, vždyť se choval normálně. Proč by ho měli kontrolovat? Chodil každý den do práce. Dělal v Brně, byl ale i dva měsíce na podpoře. Když máte záznam, práce se hledá těžko. Proto taky byl u mě.

Měl přítelkyni nebo kamarády?
Jednu měl, ale rozešel se s ní. Kamarády neměl, tady žádní nejsou. Oba dva jsme domu jezdili až večer, na pivo nechodíme. Já domu chodím v půl sedmé. Kde seženete kamarády? Párkrát jsem to zkoušela, ale připadalo mi, že se vnucuju. A přesně ty lidi, k nimž jsem se údajně vnucovala, se ke mně otočili. Babička těch holek (jimž Hryščenko stavěl bunkr a po nichž měl hodit petardu) se mnou nesmí mluvit kvůli synovi. Přitom ta ke mně chodila na víno nebo kávu. Kluk udělal blbost, to v životě neměl dělat.

Jakou blbost myslíte?
To, co se teď stalo. V žádném případě nikomu nikdy nechtěl ublížit.

Věděla jste, že koupil garáž v Ústí a vybavuje ji?
Ano, vždyť tam chtěl bydlet. Pracoval poblíž, tak aby dennodenně nedojížděl. Jde o peníze, utratil měsíčně čtyři tisíce. To pro něj bylo hodně peněz. Vše jsem s ním kupovala, na všechno máme doklady. Na vybavení, stavbu.

Vy mluvíte o zkratu, ale vypadá to, že váš syn únos dětí plánoval...
Vypadá to, ale není to tak. Za to se budu rvát a teď mu budu shánět pořádného advokáta. Ty výpovědi se tak liší, nesedí.

Únosce držel děti deset dní v garáži na okraji Střekova. Úkryt nakonec našli samotní rodiče. | Foto: Lucie Valášková

V čem?
Píše se tam, že od půl páté do devíti hodin čekali někde u řeky. Ta holčička říká, že ho viděla v televizi v roce 2004, což je nesmysl, to jí byl rok. Mně to připadá, jako kdyby si o něm zjišťovali informace, věděli o něm všechno.

Proč to ale dělali?
Já opravdu nevím, nevím, co se tam tam dělo. Mně to připadá, že s těmi dětmi byl domluvený.

Ale na co?
Že si udělají výlet nebo že je někde nechá, aby byly samy. Já to taky nechápu.

Znal se s nimi? Vídávali se?
Podle mě se s nimi nemohl vídat. Nevím, co dělal během sobot či nedělí. Podle mě sedl na kolo a jel se projet nebo věčně stavěl něco v té garáži. Ale v týdnu jel kolem páté hodiny domů a tam zůstal.

Není divné, že dospělý se takto domlouvá s dětmi?
Divné to není, protože už nejsou malé, jsou to už starší děti. On byl odmalička samotář, strašně špatně navazuje vztahy. A mladí kluci buď fetují, nebo chodí na pivo, nebo mají zájmy, které ho nebaví. S kým se tady měl bavit? Já jsem tady taky nenavázala žádnou známost.

Znáte se s rodinou uneseného chlapce, která žije ve stejné obci jako vy?
Neznám. Vím, kde bydlí, dnes už vím, kdo to je, ale tam k ním já nechodím.

Od doby, co v garáži vašeho syna našli děti, vás tedy nekontaktovali?
Babička mi psala ošklivé esemesky. Že ten "můj šmejd" má být celej život za mřížema, že deset dní týral jejího vnuka a udělal z něj trosku a abych se odstěhovala. Ale já to neřeším, kdyby někdo dělal mému dítěti, asi bych také kopala kolem sebe.

Garáž v ústeckém Střekově, kde děti strávily deset dní | Foto: Policie ČR

Čili vy jste se s babičkou chlapce znala?
Ano, paní ke mně chodila, ale děti jsem neznala.

Nechystáte se vzhledem k okolnostem odstěhovat?
Ano, budu se stěhovat.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme