'Šel bych volit za pět set.' O nákup hlasů ale letos na severu Čech nebyl zájem

Zatímco před dvěma lety se při volbách s hlasy hlavně na severu republiky kupčilo s hlasy ve velkém, letos nastala paradoxní situace. Místo "verbířů", kteří hledali komu zaplatit, letos naopak lidé sháněli, kdo jim dá za hlas ve volbách peníze. Jinak prý volit nepůjdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnosti se uzavřely, začíná sčítání. Hlasování provázela nízká účast

Volební místnosti se uzavřely, začíná sčítání. Hlasování provázela nízká účast | Zdroj: ČTK

V zapadlé herně plné automatů, která leží přímo v centru Mostu, netrpělivě posedávala v pátek navečer skupinka asi čtyřiceti lidí. Převládali nakrátko ostříhaní muži v kožených bundách nebo teplákových značkových soupravách a kolem nich pokřikovalo několik žen.

Většina z nich čekala na muže, který si říká Bandy. Mezi nimi i Růžena, která sem přijela ze sídliště Chanov s kamarádkou. Doslechla se, že by tu mohla dostat peníze.

„Přišla sem úplná smečka a čekali, kolik dostanou. Bandy nakonec přišel a říkal, že už nemá obálky, ti lidi byli pak hodně naštvaní, začali na něj nadávat,“ říká Růžena.

„Já bych šel volit za pět set,“ vyhrkne bez přemýšlení u automatu tmavovlasý muž v bílé kožené bundě. „Já za dvě stě,“ skáče mu do řeči jeho přítelkyně.

Růženě bylo jedno za kolik. Původně čekala, že ji někdo osloví v Chanově, který v minulosti proslul tím, že si tady politici kupovali hlasy. Před soudem kvůli tomu dokonce skončila bývalá náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková.

Babišův triumf. ANO bere devět krajů, vyhrává i senátní volby

Číst článek

Čelí obvinění, že se v roce 2014 před komunálními volbami pokusila za úplatu získat hlasy od obyvatel chanovského sídliště. Jeníčková vinu u soudu odmítla a proces ještě není u konce. Možná i kvůli tomu byl v Chanově tentokrát klid.

„Letos máme velmi nízkou účast, na Senát přišlo jen jedno procento voličů, což je asi devět lidí, na krajské volby kolem tří procent,“ řekla dvě hodiny před uzavřením volebních místností předsedkyně komise.

Podobná atmosféra jako v Mostě panovala v pátek navečer i v ústecké části Mojžíř. „Ženský jsme tam čekali na parkovišti hodinu, měl přijet jeden Čech a dovézt peníze, ale vzdal to. Chtěli jsme volit, ale když nedorazil, tak jsme nešli,“ rozčiluje se žena, která se představila jako Alena.

Romové na sidlišti Chanov | Foto: Filip Jandourek

Netrpěliví byli i lidé na litvínovském sídlišti Janov. Minule tu prý za hlasování rozdávali pět set korun.

„Nešli jsme volit, nikdo peníze nedával,“ shoduje se skupinka žen v sobotu ráno před zchátralým panelákem. „Minule se dávalo, to jo, letos ale nikdo nepřijel,“ ujala se slova nejstarší z nich.

Senátní volby bez kupčení?

Letošní volby jsou jiné. Od kupčení s hlasy zřejmě překupníky na severu odradil nejen soud s vlivnou političkou, ale hlavně to, že ovlivnit výsledek krajských voleb je těžší než při těch komunálních.

Poražení voleb 2016: fiasko pro Kalouskovu TOP 09, na Moravě nepomohla ani klobása

Číst článek

„V komunálních volbách má každý koupený hlas velkou váhu, i pouze malá část hlasů může mít obrovský vliv. V krajských volbách to není tak typické, ovlivnit výsledek kvůli velkému počtu voličů je těžší,“ vysvětluje Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci, který dlouhodobě volby monitoruje.

I když se letos kupčení rozhodně nedělo ve velkém, pár lidí přece jen svůj hlas prodalo. Třeba Růženě jeden z jejích kamarádů u automatů vykládal, že už dostal čtyři stovky a musel za to odevzdat volební lístek, který za něj předtím někdo vyplnil. Byl ale jeden z mála.

Odhalit a prokázat kupčení není jednoduché během jakýchkoliv voleb. Musí být naprosto jasné, že došlo k ovlivnění voliče, tedy se někdo musí přiznat. Naposledy to ukázala třeba analýza spolku Právo ve veřejném zájmu.

Z 15 případů kupčení s hlasy, které policie během posledních dvou let řešila, potrestal soud zatím jen jediného člověka. Jde o Vietnamce Kevina z Bíliny, který nabízel tři až pět set korun za hlas pro konkrétní stranu. Dostal za to podmínku.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme