U dálnice D8 se opět hýbe svah. Termín otevření je v ohrožení

Na rozestavěné dálnici D8 se objevily další problémy se stabilitou podloží. Konkrétně jde o úsek nedaleko Prackovic nad Labem, který sousedí s úsekem, na němž se už v minulosti svah sesul. Pokud budou problémy ohrožovat dopravu, bude posunut termín otevření dálnice. Původně byl stanoven na 17. prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U dálnice D8 nedaleko. Vrty mají dostat pryč vodu, která je pod svahem

U dálnice D8 nedaleko. Vrty mají dostat pryč vodu, která je pod svahem | Foto: Lucie Valášková

„Nepustíme tam nikoho, pokud by ta dálnice nebyla stoprocentně spolehlivá," řekl ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO.

Bezpečnost provozu je podle ministra důležitější než slibovaný termín. Přesto ale úřad zatím s otevřením dálnice v prosinci počítá. S Ředitelstvím silnic a dálnic nyní pracuje na vyřešení problému.

„Na dálnici D8 došlo k vývoji, který není z hlediska geologie úplně pozitivní. Stavba pokračuje tak, jak je plánováno, tunely jsou dokončeny, všechny stavební práce běží. Nicméně máme problém u Prackovické estakády, jelikož se tam začal hýbat svah. Ředitelství silnic a dálnic a zhotovitelé připravují technické řešení, udělají všechno pro to, aby stav svahu stabilizovali,“ vysvětlil Ťok.

Po nedokončené D8 se projeli cyklisti. Pro auta se otevře 17. prosince, slíbil Ťok

Číst článek

Dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se s nestabilitou podloží potýká dlouhodobě. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů a značně poškodil i nedalekou železniční trať.

Podle ministerstva dopravy může za sesuv nedaleký kamenolom, správci silnic a železnic už jeho majitele, společnost Kámen Zbraslav žalovaly o uhrazení zhruba miliardové škody. Společnost svoji vinu odmítla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme