Vánoční výzdoba v Praze bude stát statisíce, zaplatí ji městské části

Městské části v Praze zaplatí za vánoční výzdobu ulic a stromů většinou statisíce korun, Praha 1 a Praha 6 kolem milionu. Většina si ozdoby pronajímá, část z nich má vlastní a platí jen montáž a elektřinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoce, vánoční svátky,

Vánoce, vánoční svátky, | Foto: Filip Jandourek

O výzdobu v centru se společně starají Praha 1 a magistrát, který za ni letos zaplatí 688 tisíc korun, uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Vánoční ozdoby budou viset na Masarykově, Smetanově a Dvořákově nábřeží a nábřeží Na Františku, dále v Křižovnické ulici, Platnéřské, 17. listopadu a na Mariánském náměstí. Na Václavském náměstí bude ozdobeno 48 stromů, v Pařížské ulici 52. Celkem si město pronajme 118 světlených ozdob a 12 kilometrů světelných řetězů.

Praha 1 letos počítá s pěti vánočními stromy. Budou v horní části Václavského náměstí, na Petrském náměstí, na Kozím plácku, na rohu ulic Vodičkova a Jungmannova a na Kampě. Za ně a osvětlení ulic vydá radnice kolem milionu korun.

V Pecce pokáceli vánoční smrk pro Prahu, Staroměstské náměstí rozzáří příští sobotu

Číst článek

Podobnou částku vydá za vánoční osvětlení ulic Praha 6. Podle mluvčího radnice Martina Churavého zaplatí 967 tisíc korun. „Světelná výzdoba bude zajištěna částečně prvky v majetku městské části a částečně pronájmem světelných dekorací,“ sdělil. Původní světelné prvky nechala městská část upravit tak, aby v nich byly úspornější LED diody.

Praha 8 nasvítí 200 sloupů veřejného osvětlení, ozdobený bude souvislý pás od Florence po Čimice. Za pronajaté ozdoby zaplatí městská část 850.000 korun. Praha 5 zatím nemá dodavatele vybraného, loni platila asi 700 tisíc korun. Cenu letošní výzdoby nezná zatím ani Praha 4.

Firmy začínají nabírat lidi na výpomoc s vánočním prodejem. Brigádníci si vydělají víc

Číst článek

Praha 3 letos do vánoční výzdoby investuje 498 tisíc korun, Praha 10 zaplatí 385 tisíc korun. Jižní Město za pronájem osvětlení vydá 239 tisíc korun, dalších 36 tisíc korun bude stát vánoční stromek u komunitního centra na Hájích. Praha 12 za pronájem 79 vánočních ozdob na sloupech veřejného osvětlení zaplatí 171 tisíc korun.

Další radnice mají vlastní výzdobu, platí jen za její montáž, demontáž a spotřebovanou elektřinu. Praha 13 zdobí budovu radnice, strom před ní a další dva živé stromy vlastními ozdobami, zaplatí 60 tisíc korun. Praha 15 ozdobí 73 sloupů veřejného osvětlení a čtyři stromy za necelých 90 tisíc korun. Praha 14 vynaloží asi 132 tisíc korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme