Provozovatele letecké záchranky v Ústeckém kraji vybere nová komise. Ministerstvo zrušilo rozhodnutí o vítězi tendru

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo rozhodnutí o vítězi tendru na provozování letecké záchranky v Ústeckém kraji. Provozovatele základny v Ústí nad Labem tak vybere nová komise. Předchozí tendr vyhrála slovenská společnost ATE, proti výsledku se ale další účastník soutěže odvolal k antimonopolnímu úřadu. Ten následně vydal předběžné opatření, podle kterého ministerstvo nesmělo smlouvu podepsat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká záchranná služba - vrtulník

Letecká záchranná služba - vrtulník | Foto: Martin Dušek

Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD ale k problémům s provozem letecké záchranky nedojde.

„Pouze jde o to, zda-li bude možné dokončit to příslušné výběrové řízení, vybrat dodavatele, který by následně tu leteckou záchrannou službu provozoval. Dokud takovýto dodavatel vybrán nebude, tak v Ústeckém kraji bude leteckou záchrannou službu zajišťovat stát,“ uvedl.

Proč ministerstvo výsledek tendru zrušilo, vysvětluje Štěpánka Čechová.

„Vzhledem k tomu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předběžným opatřením zakázal uzavření smlouvy pro provozování vrtulníku letecké záchranné služby na základně v Ústí nad Labem. Proto došlo k rozhodnutí tento výběr zrušit. Nová hodnotící komise teď znovu posoudí tuto část veřejné zakázky. Věříme, že je to nejrychlejší cesta k dořešení celé věci.“

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník řekl, že ředitelství nemá k dispozici žádné oficiální vyjádření z ministerstva. „Proto se zatím k věci nemůžeme vyjadřovat," uvedl.

V nové devítičlenné komisi zasednou čtyři zástupci ministerstva zdravotnictví a dále lidé z Úřadu pro civilní letectví, Agentury vojenského zdravotnictví, Letecké služby Policie ČR, hasičské služby Královéhradeckého kraje a ministerstva obrany. Podle ministerstva zdravotnictví bude komise svolána v nejbližším možném termínu.

ATE v Olomouci

Nově se zkoumá také rozhodnutí o vítězi pro základnu v Olomouci, kde už ministerstvo uzavřelo smlouvu s ATE. Veřejnou zakázkou se začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zahájil s ministerstvem správní řízení. Potvrdil to mluvčí kontrolního úřadu Martin Švanda.

„Zahájili jsme to po prošetření podnětu. Protože jsme získali podezření mimo jiné, zda zadavatel vypořádal všechny námitky týkající se mimořádně nízké nabídkové ceny. V tomto případě už je uzavřena smlouva s vybraným uchazečem, tudíž se jedná pouze o řízení o správním deliktu.“

Iveta Vávrová, Mikuláš Klang, Veronika Šírová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme