Ve vazbě strávila 400 dní. Teď sestra z Rumburka žádá po státu čtyři miliony

Zdravotní sestra Věra Marešová, kterou soud loni zprostil obvinění v kauze usmrcení šesti pacientů, chce odškodnění. To ji má stát vyplatit za vazbu, újmu na zdraví i ztížené společenské postavení. V pondělí o tom informoval server iDnes.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Zdravotní sestra Marešová odeslala návrh na své odškodnění na ministerstvo spravedlnosti. Požaduje 2 miliony korun za újmu způsobenou na zdraví a společenském postavení, a dále třeba 650 tisíc za vazbu.

Jak informuje iDnes.cz, ostatní částky žádá sestra i za ušlou nemocenskou, proplacení nákladů na soudní řízení i penále, které ji přišla za nesplacení úvěrů.

Její obhájkyně Iva Jónová pro server uvedla, že na výpočet částek za újmu na zdraví a na společenském postavení má Marešová znalecké posudky.

Žalobce pro ni navrhoval doživotí. Sestra Marešová ale nevraždila, rozhodly soudy hned dvakrát

Číst článek

Marešová strávila ve vazbě přes 400 dní, soud ji do ní poslal dvakrát, absolvovala tak rok dlouhé soudní jednání. Na případ údajně podezřelého úmrtí upozornil v červnu roku 2014 lékař Petr Vondráček. „Velmi těžce se smrt na předávkování draslíkem vyšetří a po smrti draslík stoupá a to srdce se zastaví v určité fázi," řekl tehdy lékař Vondráček.

Následně se začala o případ zajímat policie. Ženě hrozilo až doživotí, které také státní zástupce loni ve své lednové závěrečné řeči navrhl.

Posudek obžaloby ale nejprve zpochybnil posudek, který si nechala vypracovat obhajoba, a následně také revizní posudek zadaný soudem. Ten měl určit příčiny úmrtí u pacientů. Svými závěry zpochybnil, že byly důvodem úmrtí vysoké dávky draslíku.

'Je to konec, prohráli jsme'. Zastupitelství nepodá dovolání v kauze sestry z Rumburku

Číst článek

„Ve všech případech se dá konstatovat, že žádný ze záznamů nebo laboratorních výsledků nesvědčí pro skutečnost, že by tito jedinci zemřeli jednoznačně a pouze po zevně podaném draslíku,“ vypověděl v lednu 2016 před soudem jeden z autorů revizního posudku Martin Dobiáš z olomoucké fakultní nemocnice.

V červenci pak bývalou zdravotní sestru zprostil definitivně obžaloby pražský vrchní soud. „Podle paragrafu 256 trestního řádu se zamítá odvolání státního zástupce,“ řekl tehdy předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Sama Věra Marešová před soudem znovu zopakovala, že je nevinná. „Nikomu jsem neublížila ani jsem nechtěla ublížit. Byla jsem v nesprávný čas na nesprávném místě s nesprávnými lidmi. Já si to neumím prostě jinak vysvětlit,“ uvedla tehdy.

ČRo, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme