Ledovka sužuje Čechy. V Praze nestíhaly sanitky, jen během hodiny musely k 21 zraněným chodcům

Sněhové jazyky, mrznoucí déšť a hlavně ledovka sužují Prahu, Liberecký, Karlovarský, Ústecký a Plzeňský kraj. V Praze nestíhaly sanitky a některé linky autobusů přestaly jezdit. Na Plzeňsku si musí záchranáři volat silničáře, aby se dostali k raněným.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Namrzlé čelní sklo tramvaje

Namrzlé čelní sklo tramvaje | Foto: Jana Kudláčková | Zdroj: Český rozhlas

Praha

Led v Praze působil po 10.00 problémy chodcům, řidičům a autobusům MHD. Technická správa komunikací (TSK) vyslala do terénu veškerou techniku, řekla mluvčí společnosti Barbora Lišková. Také pražská záchranná služba má v terénu všechny sanitky. Podle informací na twitteru ZZS jen během jedné hodiny uklouzlo na ledu a zranilo se 21 chodců.

"Veškerá technika je v terénu," řekla krátce po 11.00 Lišková. Všech 70 sypačů je v provozu od 9.00 na komunikacích takzvaného prvního pořadí, kdy TSK čistí nejdůležitější komunikace. Později přišly na řadu i zbylé silnice druhého a třetího pořadí. V provozu je i 51 strojů na uklízení ulic a stovky pracovníků, kteří uklízejí chodníky jak ručně, tak za pomoci strojů. Na informačních tabulích je pro řidiče výstraha před náledím. V případě ledovky má TSK povoleno sypat na komunikace kromě inertu i sůl.

Podle webu dopravního podniku problémy s ledovkou dolehly i na některé linky autobusů. Před 11.00 byly kvůli nesjízdným silnicím mimo provoz linky 124, 148, 172, 245 a 255.

Plzeňský kraj

Na Plzeňsku se dopoledne stalo zhruba 70 nehod. Většinou se obešly bez vážnějšího zranění. Nejtěžší nehoda se stala brzo ráno u Kramolína nedaleko Chodové Plané na Tachovsku, kde si srážka autobusu a osobního auta vyžádala šest zraněných lidí, z toho jednoho těžce, informovala policejní mluvčí Markéta Fialová. Silničáři i policie vyzývají řidiče, aby vyjížděli jen v nutných případech a aby jízdě věnovali maximální pozornost.

Hromadná nehoda osmi aut a kamionu uzavřela dálnici D8 ve směru do Německa na pět hodin

Číst článek

Čtvrteční počet nehod je několikanásobný v porovnání s předchozími dny. V pondělí se v celém kraji stalo za celý den šest nehod, v úterý 13 a ve středu pět, uvádějí statistiky policejního prezidia.

Kvůli náledí se nezastaví ani krajská záchranná služba. "Kromě desítek nehod jsme měli i desítky výjezdů k pádu chodců na ledu," řekl její mluvčí Martin Brejcha.

Nejhorší situace byla podle něj na západ od Plzně, hlavně na Tachovsku, jižním a severním Plzeňsku, například v okolí Chotěšova či Dobřan. "Bavíme se o zlomeninách dlouhých kostí, máme i podezření na zlomeniny krčků stehenní kosti," popsal Brejcha. Záchranáři podle něj ošetřovali také úrazy hlavy. Vyjížděli k osmdesátiletým seniorům, kteří se i přes ledovku vydali do obchodu, i mladým lidem ve věku kolem 15 až 17 let.

Ledovka na Liberecku | Foto: Šárka Škapiková

Fakultní nemocnice v Plzni má podle mluvčí Gabriely Levorové stoprocentní nárůst úrazů. "Sanitky nám vozí jednoho pacienta za druhým," řekla. Návštěvnost chirurgické ambulance v klatovské a domažlické nemocnici je v souvislosti s počasím a úrazy při pádech zvýšena od doby, kdy napadl první sníh, řekl mluvčí krajem zřizovaných nemocnic Jiří Kokoška. "Čili oproti včerejšku (středě) je nárůst nepatrný, nicméně třeba oproti prosinci těch ošetření přibylo zhruba tak o deset, někde o 15 procent," řekl. Nelze ale vyloučit, že ještě lidé přijdou během dne nebo i v pátek, když u nich bude přetrvávat bolest z dnešního pádu.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji byla celé dopoledne uzavřená pro nákladní vozy silnice 13 z Mníšku na Frýdlant a hraniční přechod do Polska v Habarticích. Na zhruba dvousetmetrovém úseku Albrechtického kopce se tvořily závěje a silnici nebyly s to udržet pro kamiony sjízdnou ani dva sypače. Od 13.00 je sjízdná i silnice třetí třídy z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Ta byla uzavřená po celý leden. Silničáři se ale obávají, že odpoledne přijdou srážky a mrznoucí déšť.

V Lochkovském tunelu se srazily tři kamiony, směr k D1 je neprůjezdný

Číst článek

Karlovarský kraj

Náledí je hlášeno i z Karlovarského kraje, nejhorší je situace na Chebsku, kde se stala asi desítka lehčích dopravních nehod. Na silnici I/6 na Prahu u Bošova blokuje provoz nehoda nákladních aut. Mrznoucí déšť a náledí jsou hlášeny také z dálnice D4 ve Středočeském kraji. V Jihočeském kraji zablokovala nehoda kamionu u obce Temešvár silnici I/29, spojnici mezi Pískem a Táborem.

Ústecký kraj

Na Ústecku na dálnici D8 boural podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana kamion a osm nákladních aut. "Zdravotnická záchranná služba ošetřila na místě lehká zranění. Hasiči poskytli patnácti lidem provizorní útočiště v zásahových vozech," řekl Marvan. Policie ve směru do Německa odkláněla dopravu na 80. kilometru, směrem na Prahu byla doprava odkláněna už na německé straně. Dálnice je už však otevřená v obou směrech. Další hromadné nehody řešili policisté na Chomutovsku. Přibývají ale i další nehody.

Hasiči z Klášterce nad Ohří zasahovali u dopravní nehody devíti osobních aut na kluzké vozovce. Jeden člověk byl zraněn, odvezla jej zdravotnická záchranná služba. Hasiči vytáhli vozy zpět na vozovku.

Dopravní nehoda u Klášterce nad Ohří | Foto: Gabriela Hauptvogelová

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme