Chomutovská radnice vyrazila za dlužníky

Město Chomutov obnovilo po několika měsících exekuce dlužníků. Radnice ale respektuje zákaz krajského soudu a už nevybírá exekuce přímo na magistrátu při vyplácení sociálních dávek. Majetek zabavují lidé z ekonomického odboru radnice, které při tom hlídají strážníci. Chomutov eviduje pohledávky za téměř čtvrt miliardy korun. Dlužníků je na čtyři tisíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

exekuce (ilustrační foto)

exekuce (ilustrační foto) | Foto: a-kontra.net

Podle chomutovské radnice stát v pomoci proti neplatičům selhává. Vymahači teď budou čekat na dlužníky v bytech, před hernami, na ulicích i v restauracích. Půjdou prý za nimi všude. Tým městského úřadu má mít i vlastního zámečníka.

Pracovníci ekonomického odboru magistrátu už za sebou mají první exekuce v panelovém domě. V jednom z bytů zabavili počítačový monitor, stereo soupravu a televizor. Majitel prý dlužil městu za odpad přibližně 800 korun.

Primátorka Chomutova Ivana Řápková ve vysílání Radiožurnálu odmítla, že by novým způsobem boje proti dlužníkům obcházela zákon. "Dřív jsme prováděli exekuce na účtech, mzdách nebo důchodech. Teď budou fyzicky zdatní úředníci zabavovat movitý majetek, tedy peníze, televizory, telefony a podobně."

Město může podle Řápkové v tomto případě sehrát roli exekutora. "Pokud jde o daňová řízení, tedy i pokuty a poplatky, magistrát skutečně může vystupovat v pozici exekutora. Jiná situace je při vymáhání nájemného, tam tento způsob využít nemůžeme," řekla chomutovská primátorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátorka Chomutova Ivana Řápková v Ranním Interview Radiožurnálu

Nový postup radnice ani tentokrát neušel pozornosti ministra pro lidská práva Michaela Kocába: "Jestliže paní primátorka chce vybírat dluhy, tak si musí vybrat jeden ze způsobů, který umožňuje náš právní řád. Teď si vybrala ten námi dlouze navrhovaný - a to je v pořádku."

Veřejný ochránce práv a kritik Otakar Motejl postup chomutovské radnice situaci sleduje, zasáhnout ale může až na přímý podnět od občanů. Žádný takový zatím nedostal. Osobně si Motejl myslí, že primátorka Řápková jen sbírá politické body před nadcházejícími volbami.

Motejl v rozhovoru pro Rádio Česko také řekl, že město za situaci může samo, protože pokuty a daně nevymáhalo včas a nechalo narůst dluhy do obrovských částek. Přitom si muselo být vědomo, že dluhy budou po pěti letech promlčeny.

"Kdyby průběžně pokuty vybírali, nemohly ty dluhy narůst do tak astronomických částek. Vůbec nechápu, jak mohl takový absurdně vysoký dluh vůbec vzniknout. Jestliže dám někomu pokutu 500 korun za to, že kopl do popelnice, tak bych se měl starat o to, aby z něj během 14 dnů těch pět set korun vyrazil," prohlásil Motejl.

Ombudsman také připomněl, že každému občanovi musí i po exekuci zbýt peníze ve výši dvojnásobku životního minima, tedy 6252 Kč na jednoho člověka. "To je novela občanského soudního řádu z 20. července 2009, která je do značné míry reakcí na zabavování sociálních dávek v Chomutově," vysvětlil Motejl.

Přehrát

00:00 / 00:00

S exekucemi v Chomutově nesouhasil ve vysílání Rádia Česko veřejný ochránce práv Otakar Motejl

Šéf vládní agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček zdůraznil na příkladech z dalších měst, například Kladna nebo Orlové, význam terénní práce pro vyvedení dlužníků ze sociální pasti. V pořadu Radiofórum Českého rozhlasu 1 uvedl, že toto ale neslyší z Chomutova, aby se represe spojovala s prevencí.

Politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické doplnila, že tato aktivita chomutovské primátorky Ivany Řápkové je spíš venkovním okázalým efektem. V pořadu Radiofórum Českého rozhlasu 1 poukázala na určitý, ale zároveň dvojsečný vliv chomutovských exekucí na voliče ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf vládní agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček a politoložka Vladimíra Dvořáková z VŠE o chomutovských exekucích v Radiofóru ČRo 1

Přečtěte si, co předcházelo:
Ústecký soud dal za pravdu kritikům exekucí v Chomutově
Řápková v Senátu obhajovala postup chomutovské radnice, Kocáb za sebe poslal mluvčí
I. Řápková: Setrvání M. Kocába ve vládě je výsměch
Ministr vnitra se zastal chomutovské radnice za postup proti neplatičům
Kocáb trvá na nezákonnosti exekucí v Chomutově, město nesouhlasí
Chomutovská radnice bude dál zabavovat sociální dávky dlužníkům
Exekuce sociálních dávek v Chomutově budou pokračovat

Igor Maňour, Lenka Jansová, Eva Pagová, Alena Adámková, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme