Praha posiluje hromadnou dopravu po vodě

V Praze se otevře nový přívoz Modřany-Lahovičky. Bude jezdit denně od sedmi do 19 hodin. Jízdní řád počítá s 20minutovými intervaly nebo bude jezdit podle požadavků cestujících.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

přívoz

přívoz | Foto: Jan Rosenauer

Na loď se vejde 12 lidí a prokázat se můžou platnou přestupní papírovou jízdenkou. Zdarma bude přepravovat kola a kočárky.

Nový přívoz má jezdit zatím zkušebně do listopadu. Pak se teprve ukáže, zda linka nakonec zůstane. Poptávka po tomhle způsobu dopravy sice byla, navíc je v místě, kde historicky přívozy už fungovaly. Ale o zachování spojení rozhodne vytíženost.

Ekologové nový přívoz vítají

Podle ekologů je využití řeky pro městskou hromadnou dopravu krok správným směrem. "U té vodní dopravy v Praze se zatím jednoznačně prokazuje, že to vyhovuje velké řadě lidí a že tím šetří každodenně spoustu času. Jízdní doby v některých trasách, kde by to měli objíždět veřejnou pozemní dopravou, by jim zabraly o tři čtvrtě hodiny víc času ve srovnání s dopravou vodní, kde za pár minut přejedou řeku a mohou pokračovat směrem, kterým potřebují," řekl Radiožurnálu Pavel Přibyl z Hnutí Duha.

V Praze již funguje pět přívozů. Pomáhají spojit břehy Vltavy tam, kde jiné druhy dopravy nejsou dostatečné. A zároveň je to příjemná atrakce pro návštěvníky i obyvatele Prahy. Dosud se pražskými přívozy svezlo 450 tisíc cestujících.

Přívozy se ale nerozmáhají jen v Praze. Například na Berounce je známý přívoz Branov - Luh, na Labi hraniční přívoz Hřensko, další jsou v Ústí nad Labem nebo Lovosicích.

Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme