Státní podnik Diamo na Českolipsku ohlásil hromadné propouštění

Další z velkých podniků na Českolipsku bude snižovat stavy svých zaměstnanců. Státní podnik Diamo ze Stráže pod Ralskem, který se zabývá těžbou uranu a sanací po chemické těžbě, propustí do konce roku šedesát zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

areál Chemické úpravny GEAM Dolní Rožínka s odkalištěm

areál Chemické úpravny GEAM Dolní Rožínka s odkalištěm | Foto: Diamo

Výpovědi dostali pracovníci v těchto dnech a začala jim běžet výpovědní lhůta. Státní podnik Diamo zahájil první vlnu propouštění jako důsledek finanční krize.

Na provoz na příští rok chybí totiž podniku celá miliarda korun. Snížení stavu zaměstnanců naplánovalo vedení díky auditu zaměstnanosti, který ve firmě nedávno skončil.

Diamo zároveň otevřelo další část provozu, do kterého přibralo dvacítku lidí. Další desítky sem převedlo z vlastních řad a jiných pracovišť.

Diamo je letos již desátým podnikem na Českolipsku, který ohlásil hromadné propouštění. O práci tak zde přišlo už 2 110 lidí.

Státní podnik Diamo v současné době těží uran v posledním činném dole v Rožné na Vysočině. Současně pečuje o staré uranové doly včetně ložiska ve Stráži pod Ralskem, kde po těžbě zůstává v podzemí pět milionů tun kyseliny sírové. Do roku 2006 byla firma ve ztrátě, v roce 2007 vydělala 23 milionů korun, loni zhruba 100 milionů Kč.

Alena Adámková, Ivana Schoffelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme