Mladíkovi, který chtěl vyhodit školu do povětří, hrozí pět let vězení

Královéhradecký krajský soud začal posuzovat případ sedmnáctiletého mladíka, který měl plánovat bombový útok na školu v Novém Bydžově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

Sedmnáctiletý student, který podle obžaloby plánoval bombový útok na gymnázium v Novém Bydžově, v úterý poprvé stanul před soudem. Za přípravu obecného ohrožení a používání nelegálního softwaru mu hrozí až pět let vězení.

Podle státního zástupce Milana Šimka se student školy během výslechů na policii přiznal, že se spolužáky o bombovém útoku mluvil. Jak ale Radiožurnálu řekl obhájce Stanislav Kadlečka, šlo pouze o hru a mladík svůj plán nemyslel vážně:

"Od počátku tvrdí a vysvětluje proč se takového jednání dopustil, co tím mínil a rozhodně si nepřipouští variantu, že by někdy chtěl někomu opravdu ublížit," řekl Radiožurnálu Kadlečka a dodal:

"Je to vysvětlováno znalci ve znaleckém posudku, kde se poukazuje na jeho různé pocity a kompenzaci zmíněných pocitů. Reálné pocity si nahrazoval tím, že se snažil o vyjevení sebe samotného coby zajímavějšího jedince. To z čeho je obviňován by nikdy nespáchal."

Státní zástupce Milan Šimek je s ohledem na výsledky výslechů opačného názoru. "Mladistvý se hájí tím, že čin nikdy nechtěl reálně uskutečnit. Informace vyplývající z dosavadních šetření ale tuto jeho obhajobu zpochybňují, ne-li vyvrací," řekl Šimek Radiožurnálu.

Lhostejnost nezvítězila

Policie zatkla mladíka letos v březnu, v květnu ho pak z vazby propustila. Od 1. září je obžalovaný opět studentem novobydžovského Gymnázia. Podle ředitele školy Jaroslava Šedivého kriminalisté mladíka dopadli hlavně proto, že u některých studentů nezvítězila lhostejnost.

"Myslím si, že tato kauza má svého hrdinu v pozadí. Někoho, kdo nebyl lhostejný ke svému okolí. Jestliže bývá situace na naší škole dávána do souvislosti s tím, co se odehrálo někde v cizině, tak lze právě zde spatřit onu diametrální odlišnost, a to ve faktu, že v cizině si někdo vzpomněl až po činu, že někde něco zaslechl nebo viděl. V našem případě někdo zareagoval ještě předtím," uvedl Šedivý pro Radiožurnál.

Verdikt by mohl padnout v pátek.

Ota Nehasil, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme