Jižním Čechám se sněhová kalamita vyhnula

Cestující vlakem na trati Praha - České Budějovice musí počítat se zpožděním. V úseku Heřmaničky - Sudoměřice u Tábora popadaly stromy na trolejové vedení a místo elektrických lokomotiv musely dráhy nasadit motorové. Navíc zhruba na hodinu železničáři na trati zastavili provoz, aby z okolí odklidili popadané stromy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasněžená silnice

Zasněžená silnice | Foto: Fotobanka stock.xchng

Také na Vysočině dopravu komplikují stromy padající pod tíhou mokrého sněhu. Od rána se kvůli stromům na kolejích zastavil provoz také mezi Jihlavou a Rantířovem na trati ve směru na České Budějovice.

Hasiči během noci odstraňovali spadlé stromy ze silnic v téměř čtyřech desítkách případů.

Zatímco Vysočina má se sněhem problémy, o pár kilometrů západněji - v jihočeském Strmilově, je sice na půlku října také neobvyklé počasí, ale jak Českému rozhlasu před polednem řekl starosta Jaromír Krátký, žádná katastrofa: "Je tu tak 10 - 15 centimetrů sněhu. Zatím se do včerejška ani nedržel na silnicích. Dnes ráno už trochu sněhu na vozovce bylo, ale byl spíše rozmoklý. Není v tom prozatím problém, je to ale nezvyklé."

Ani Ve Studené na Jindřichohradecku na samém okraji Vysočiny nejsou v tomto období zvyklí na sněhové závěje. Teď tam mají 20 cm sněhu. Ale podle starosty Josefa Roda vše zatím zvládají: "Museli jsme začít pluhovat chodníky i místní komunikace. Zvládli jsme to, i když jsem nepočítali s tím, že na nás zima udeří už takto brzy. Tolik sněhu tu někdy nemáme ani v zimě. Máme obavy, aby se stromy nelámaly, to by byl největší problém."

Silnice na jihu Čech jsou sjízdné, ale na celém území se vyskytují sněhové přeháňky, někde intenzivní. Stromy se ohýbají pod tíhou bílé nadílky a silničáři jsou v terénu, jak českému rozhlasu potvrdil Jan Zmek z krajského dispečinku Správy a údržby silnic: "Ve výškách nad 600 metrů jsou na některých místech zbytky rozbředlého sněhu. V některých lesních úsecích se musely prořezat větve, protože se ohýbaly a lámaly pod těžkým sněhem. Není to souvislé sněžení, ale přeháňky."

Protože teploty se drží nad nulou, tak silničáři podle Zmeka prozatím s odklízením sněhu problémy nemají: "Než přijede sypač, tak silnice mohou být samozřejmě hůře sjízdné."

Ivan Mls, Pavlína Fendeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme