Nevysvětlitelné jevy v domu ve Strašicích na Rokycansku polevují

Podle majitelů domu ve Strašicích na Rokycansku, kde už měsíc samovolně hoří elektrické zásuvky a praská sklo, tyto nevysvětlitelné jevy polevují. Nyní už pouze vypadávají jističe, ale přesto rodina i starosta obce stále přijímají stovky telefonátů od lidí, kteří nabízejí řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strašice - náves

Strašice - náves | Foto: měst. úřad

"Byly i nabídky různých kouzelníků a vymítačů ďábla, ale tyto skutečnosti nelze nikterak hodnotit, dokud nevíme jaké jsou příčiny celého neštěstí. Pracujeme pouze s nabídkami, které jsou na vědecké bázi a na jejich základě budeme postupovat při řešení celého problému," řekl Radiožurnálu starosta Strašic Jiří Hahner.

Odborníci zatím na příčinu dění v domě nepřišli, ale pomalu se jim chce vše svést na Poltergeista, tedy jakéhosi zlého ducha. V tom jim ale brání zdravý rozum a také několik dalších možností příčin, které ještě nebyly dostatečně prověřeny.

Vysokofrekvenční vlny

ČEZ po dvou měřeních lokality tvrdí, že chyba není na jeho straně. Domnívá se spolu s obcí, že problémy způsobují vysokofrekvenční vlny, které umí změřit pouze Český telekomunikační úřad. V obci byl nedávno instalován nový televizní převaděč. Nyní se čeká na odborníky z ČVUT.

Starosta proto již dříve vydal nařízení obecní policii, aby rodinu vystěhovala z domku na konci Strašic směrem k vojenskému prostoru a nabídl jim náhradní ubytování. Rodina ho odmítla a přestěhovala se do sousedního objektu k příbuzným.

Okolní domky podobnými jevy postiženy nejsou, ve třech objektech pouze vypadávají jističe.

Problémy možná způsobuje převaděč digitálního signálu, ale nikoliv velká solární elektrárna, protože zatím není v provozu. Občané diskutují také o záření armádního satelitu z prostoru Brdy.

Podle mluvčího ČEZ Martina Sobotky jde o jevy, které nejsou popsány v žádné odborné literatuře. ČEZ po kontrolách nenašel žádnou poruchu ani závadu, ale bude pokračovat v hledání zdroje záření. Šance je prý v desetinách procenta. Podle Sobotky je domek po provedených úpravách "nejuzemněnějším objektem na světě".

Radek Pavlovič, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme