Koncept rozvoje Prahy mohou připomínkovat občané

Na webových stránkách pražského magistrátu je ode dneška vystaven koncept územního plánu Prahy. Celý měsíc ho může kdokoli připomínkovat. O tom, jak bude hlavní město vypadat za 15 let, ale nakonec rozhodnou politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Územní plán vzniká po deseti letech a jeho autoři předpokládají, že by měl platit dalších patnáct let. Ředitelka odboru územního plánování pražského magistrátu Jitka Cvetlerová očekává víc než deset tisíc připomínek.

Koncepce rozvoje města by měla být kontinuální. Navazuje proto na předchozí plány, aby byla zachována právní jistota. Reaguje také na velké urbanistické změny. Jde hlavně o dopravní systém - městský a pražský okruh.

Důraz na MHD, přednost dostanou tramvaje

"Velký důraz se v plánu klade na městskou hromadnou dopravu, především se rozvíjí tramvajová doprava, která je levnější, než budování metra," řekla vedoucí autorského týmu, který nový územní plán připravoval, Kateřina Szentesiová.

"Především se snažíme o vytvoření jakéhosi okruhu kolem centrální části města. Jsou tu i nově navrhované tratě, například do Suchdola," dodala Szentesiová.

Dojde k prodloužení trasy A metra až k letišti a počítá se také s úplně novou trasou D. Ta je založena už v současném územním plánu, v tom novém dojde k některých korekcím.

Limit na výškové budovy

Novinkou územního plánu je takzvaná je prostorová regulace. Kvalitní stávající zástavba se bude chránit a doplňovat, ale tak, aby nedošlo k přehuštění lokalit a aby nebyla porušena charakteristická struktura výstavby Prahy.

"Výškové hladiny jsou rozvrstvené do pěti pásem a vždy je tam určitá tolerance tak, aby nevznikla jednotná hladina. Je tam proto vždy tolerance dvou podlaží. V určitém území kolem jádra Prahy je úplný zákaz výškových staveb," uvedla Kateřina Szentesiová.

Limit na výškové budovy oceňují i odborníci. V rámci Evropy je ojedinělé, že Praha má zachované historické zóny, které nenarušily žádné výškové stavby.

Plán počítá se zachováním dosavadních zelených rekreačních ploch a neroztahováním zastavěných ploch do těchto lokalit. Bude to ale velká otázka pro jednotlivé městské části. Koncept zjednodušuje celý systém, což by mělo vést ke snížení potřeby změn.

Praha už nový územní plán měla, ale Nejvyšší správní soud jeho část kvůli mnoha závažným pochybením úředníků zrušil.

Igor Maňour, Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme