Na Vysočině řádí kůrovec. Napadl už tisíce stromů

Na Vysočině pokračuje kůrovcová kalamita. Napadeny jsou desítky tisíc kubíků smrkového dřeva. Kvůli tomu zřejmě zmizí stovky hektarů napadených porostů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kůrovec

Kůrovec | Foto: Bukwood Network

Za škody jsou ale podle Ludmily Lacinové z České inspekce životního prostředí z velké část zodpovědní majitelé lesa, kteří včas nevytěžili poškozené stromy. Inspekce sice podle ní rozdává pokuty, situace se ale nezlepší ani v příštím roce.

"V letošním roce jsme uložili desítky pokut, především za nezpracování kůrovcového dřeva. Proti předchozím rokům je to naprosto nezvyklý nárůst," uvedla Lacinová.

Situace je z pohledu inspekce vážná. "Došlo k tomu, že třetí generace kůrovce z velké části opustila stromy a přezimuje v hrabance. Takže celkem nekontrolovatelně příštím rokem nastoupí," obává se Lacinová.

Daniel Kopecký, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme