V Klánovicích se koná referendum o golfovém hřišti

Obyvatelé pražských Klánovic dnes rozhodnou, jestli u nich vyroste golfový areál. Společnost Forest Golf Club Klánovice chce v místním lese obnovit prvorepublikové devítijamkové hřiště. Místní ale s plánovanou výstavbou nesouhlasí, několikrát kvůli tomu demonstrovali a vymohli si referendum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transparenty

Transparenty | Foto: Pavlína Adamcová

Jak Radiožurnálu řekla členka přípravného výboru referenda a předsedkyně Strany zelených v Klánovicích Zorka Starčevičová, část místních zastupitelů podlehla tlakům z pražského magistrátu.

"Jsme přesvědčeni, že politický význam dnešního hlasování budou muset všechny vyšší instance respektovat. Už vícekrát jsme demonstrovali přímo v centru Prahy, ale referendum by mělo být z logiky věci dostačujícím principem. Oficiálně je třeba pětatřicetiprocentní účast oprávněných voličů s tím, že kdo má většinu, tak vyhraje."

Výsledek hlasování bude pro klánovické zastupitele závazný, což potvrzuje i místostarosta obce David Dušek.

"Pokud se pro jednu ze dvou alternativ vysloví alespoň 25 procent ze všech a nadpoloviční většina lidí kteří přijdou, bude referendum závazné pro klánovické orgány. Pro orgány hlavního města Prahy nikoli," řekl Dušek Radiožurnálu.

A právě pražský magistrát rozhoduje o změně územního plánu, který by nově mohl zahrnovat i golfový areál.

O vypsání referenda rozhodlo v červnu jednomyslně klánovické zastupitelstvo. Zastupitelé potom v rozporu se zákonem o referendu kývli na změnu územního plánu, který by výstavbu hřiště umožnil. Právní odbor magistrátu plán proto v srpnu zrušil.

S plánovanou výstavbou golfového hřiště nesouhlasí kromě místních obyvatel také členové Komise pro životní prostředí Akademie věd České republiky. Podle nich je to unikátní lesní ekosystém.

Šárka Slezáková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme