Premiér se setká s primátory čtyř největších českých měst

Rozpočtové určení daní a daňové výnosy budou klíčová témata středečního jednání v Kramářově vile. Premiér Jan Fischer se tam sejde s primátory čtyř největších českých měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie a Kramářova vila

Strakova akademie a Kramářova vila | Foto: Jan Rosenauer

Podle pražského primátora za ODS Pavla Béma budou městům chybět kvůli krizi desítky miliard korun z daňových výnosů, obce sice budou šetřit, ale vláda je nesmí nechat padnout.

"Čili očekáváme nějaké rozumné návrhy ze strany vlády. Očekáváme, že nám pomůže s Evropskými fondy, stlakem na zákonodárce, aby nás nezatěžovali dalšími výdaji v oblasti například nesmyslných zákonů, legislativních norem, jako je například chodníková novela," řekl Bém.

Sestavení pracovní skupiny

Podle brněnského primátora, místopředsedy ČSSD Romana Onderky, chtějí primátoři premiéra také požádat o sestavení pracovní skupiny pro řešení rozpočtového určení daní, mluvit by se mělo i o vyšších nákladech na péči o vzrůstající počet seniorů a na budování dopravní infrastruktury.

"Chceme zdůraznit, že rozpočtové určení daní včetně případných jeho změn by bylo velmi problematické právě pro větší města. Jakákoli úprava, která by měla pomáhat malým, musí zároveň pomáhat i velkým. A to s ohledem na to, že zajišťujeme činnosti, které jsou důležité i pro obce, vesnice, malá městečka," podotkl Onderka.

Ten zároveň chce, aby se na problematiku největších českých měst nahlíželo i tak, že v nich žije pětina české populace, reprezentují pětatřicet procent pracovního trhu a čtyřicet procent ekonomické výkonnosti.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme