Ostrava se konečně napojila na dálniční síť

Už dnes večer si budou řidiči moci vyzkoušet jízdu z Prahy do Ostravy po dálnici. Otevírají se totiž úseky mezi Bělotínem na Přerovsku, Hladkými Životicemi a Bílovcem na Novojičínsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1

Dálnice D1 | Foto: www.rsd.cz

Třicetikilometrový úsek, který propojuje severomoravskou metropoli s vnitrozemím, se stavěl necelé čtyři roky a stál něco přes sedm a půl miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr dopravy Gustáv Slamečka v Ozvěnách dne o financování výstavby dálnic

Prvních 12 kilometrů bude bez omezení. ovšem druhá část bude zřejmě až do příštího léta průjezdná oběma směry pouze na jedné polovině dálnice.

"Letos totiž nebylo dost financí, na výstavbu D47 nám chyběly zhruba čtyři miliardy korun," vysvětlil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsou české dálnice zbytečně drahé? O tom na Radiožurnálu polemizovali například ministři financí a dopravy.

Na osmnáctikilometrovém úseku s polovičním profilem budou muset řidiči ve všech čtyřech pruzích ubrat plyn na 80 kilometrů v hodině.

Náklady stoupají

Ministr dopravy Gustáv Slamečka připomněl, že od doby investičního záměru stouply náklady. Ředitelství silnic a dálnic má posuzovat každou stavbu, u které se cena v tendru zvýší o víc než 10 %. Ministr řekl, že takový případ ještě nenastal a dnes otevíraný úsek by v tendru ještě před tímto opatřením.

"V České republice nemáme dobudovanou dálniční síť a vše, co se buduje, republika potřebuje," zdůraznil ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dálnici D47 mluvil na Radiožurnálu náměstek ministra dopravy Tomáš Kaas.

Nový úsek dálnice uleví celému Moravskoslezskému kraji, ovšem dokončení dálničního spojení mezi Bohumínem a polskými hranicemi se odsouvá. Původní termín - rok 2010 neplatí. Za nový termín považuje ministr rok 2011, ale bude záležet na finanční situaci a sestavení rozpočtu státního fondu.

Slamečka také připomněl, že rozpočet pro stavby nebyl snižován jen letos, ale i v minulých letech. V podstatě vše, co je nyní rozestavěné, bylo rozestavěné už v roce 2007 a bude se stavět ještě nějakou dobu.

Milan Kopp, Martin Knitl, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme