Projekt Opencard čeká druhý audit

Ředitel odboru informatiky Magistrátu hlavního města Prahy Václav Kraus zpochybnil výsledky auditu projektu Opencard. Podle nich přišel projekt na 888 miliónů korun a výdělky jsou nulové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Marián Vojtek

Václav Kraus označuje audit za neprofesionální a nedokončený. Navíc výše nákladů uvedená v auditorské zprávě podle něj neodpovídá skutečnosti. Jen u výdajů odboru informatiky se liší o sto tři milióny. Se svými připomínkami a výtkami seznámí odbor informatiky auditora i vedení města nejpozději do úterý.

Magistrát si zadal druhý audit, jehož výsledky zveřejní ještě před Vánoci. Václav Kraus je ředitelem odboru informatiky od srpna 2008. Projekt opencard ale začal vznikat už v roce 2005, kdy se nastavily licenční podmínky a byla podepsána řada smluv.

Důvod dosavadní prodělečnosti projektu spatřuje Václav Kraus především v neadekvátním očekávání, které projekt v roce 2005 provázelo. To předpokládalo zisk z takzvaných mikroplateb. K těm ale karta začíná sloužit až v poslední době.

"Ta očekávaní byla skutečně vizionářská. Když se na to podíváme pragmaticky, tak až dnes, respektive od 11 měsíce letošního roku jsme schopni implementovat platební funkcionalitu, to znamená funkcionalitu elektronických peněz do komerčních či městských komodit," uvedl Kraus.

Opencard - červená karta měla sloužit jako tramvajenka, karta do knihovny a mělo s ní být možné zaplatit parkovné nebo vstup do některých kulturních středisek. Karta, která stála zatím skoro 900 milionů korun, městu, podle zprávy auditorů, nevydělala skoro nic.

Zastupitel Hulinský vyzval ke zveřejnění auditu

Pražský zastupitel Petr Hulinský z ČSSD vyzval vedení pražského magistrátu, aby zveřejnilo audit projektu Opencard. Zároveň požádal, aby uvedlo jména všech firem, které se projektu účastnily.

Podle Petra Hulínského, předsedy finančního výboru zastupitelstva pražského magistrátu, by bylo nejlepší, kdyby se našel partner, který by pokryl rizika projektu.

"Nejpravděpodobnější cesta je nalézt strategického partnera. Protože není možné, aby město Praha nadále vyhazovalo tímto způsobem finance všech Pražanů. Je potřeba si uvědomit, co by se za ně nechalo udělat v menších městských částech v rámci technické vybavenosti," uvedl Hulínský.

Odpovědnost za projekt Opencard nese podle něj manažer projektu Václav Kraus, politicky odpovědní jsou pak radní hlavního města Prahy.

Opencard - červená karta měla sloužit jako tramvajenka, karta do knihovny a mělo s ní být možné zaplatit parkovné nebo vstup do některých kulturních středisek. Karta, která stála zatím skoro 900 milionů korun, městu, podle zprávy auditorů, nevydělala skoro nic.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová, Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme